Pasaulē
2022. gada 6. aprīlis, 08:10

Likuši izģērbties, ņirgājušies un piespieduši piedalīties propagandā - okupanti spīdzinājuši sagūstītās Ukrainas spēku sievietes

Jauns.lv

Krievijas karavīri spīdzinājuši gūstā saņemtās sievietes, kas dien Ukrainas bruņotajos spēkos, trešdien paziņojusi Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Denisova.

Viņa atklāja, ka starp 86 no Krievijas gūsta atbrīvotajiem karavīriem bija sievietes, kuras gūstā tika spīdzinātas un pakļautas cietsirdīgai attieksmei.

"Sievietes tika nogādātas Baltkrievijas teritorijā, bet pēc tam uz pirmstiesas aizturēšanas centru Brjanskā (Krievijas Federācijā), kur viņas tika spīdzinātas un viņām tika draudēts. Ieslodzītās vīriešu klātbūtnē tika izģērbtas kailas, piespiestas tupēt, viņām tika nogriezti mati un viņas nemitīgi pratināja, mēģinot morāli salūzt," atklāja Denisova.

Vairākas gūsteknes tika piespiestas piedalīties propagandas video filmēšanā, liekot viņiem runāt krievu valodā.

Denisova atklāja, ka Krievijas karavīri situši gūstekņiem ar šautenēm, šāvuši gar galvām, ņirgājušies.

Pēc Denisovas domām, šāda Krievijas rīcība ir Ženēvas konvencijas 13.panta pārkāpums. Šajā pantā uzsvērta humāna attieksme pret karagūstekņiem, tos prasīts aizsargāt, jo īpaši pret vardarbību vai iebiedēšanu, kā arī pret apvainojumiem un sabiedrības interesēm.

Denisova aicināja ANO komisiju cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanai Krievijas iebrukuma Ukrainā laikā un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstu izveidoto ekspertu misiju ņemt vērā šos Ukrainas karagūstekņu tiesību pārkāpumus.

1.aprīlī Ukrainas Zaporižjas apgabalā notika gūstekņu apmaiņa, kuras rezultātā tika atbrīvoti 86 Ukrainas karavīri, tostarp 15 sievietes.

Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

gallery icon
17

Kara sāpes un izmisums: cilvēki Ukrainā spiesti pamest mājas un savus mīļos

gallery icon
39