foto: AFP/Scanpix
Vēsture atkārtojas pat sīkumos? Krievijas "Z" simbolika nacistu nāves nometnēs
Nu jau kopš 2005. gada konkrēti “Z Stacijas” pārpalikumus Vācijā vēl var apskatīt kā daļu no iespaidīgā Zaksenhauzenes memoriāla.
Pasaulē
2022. gada 23. marts, 06:02

Vēsture atkārtojas pat sīkumos? Krievijas "Z" simbolika nacistu nāves nometnēs

Jauns.lv

Kopš 24. februāra rīta, kad Krievija uzsāka līdz šim neveiksmīgo, šausmīgos kara noziegumos balstīto militāro iebrukumu Ukrainā, starptautiskā sabiedrība atkārtoti ir vilkusi paralēles starp Putina piesaukto “denacifikāciju” un to, kā savulaik Eiropas teritorijā iznīcību sēja nacistiskās Vācijas karaspēks. Arī dažas no triviālākām sakritībām starp nacistu vēsturisko un Krievijas pašreiz atstāto pēdu Eiropā nudien spēj izbrīnīt.

Pietiekami amizanti varētu šķist jau tikai tas, ka Vladimirs Putins deva pavēli iebrukt Ukrainā 24. februārī.

Savā 18. marta teatrālajā uzrunā, Lužņiku sporta stadionā sanākušajai tautai viņš skaidroja, ka tikai sakritības pēc militārie manevri sākti kāda iznesīga krievu militārista dzimšanas dienā, kura vārds neizskanēja, jo translācija TV neskaidru iemeslu dēļ tika aprauta teikuma vidū.

Ir arī vēl cita sakritība - Putina “denacifikācija” uzsākta arī datumā, kurā pirms 102 gadiem Ādolfs Hitlers publicēja savas Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas programmu.

Taču īsi pirms Krievijas iebrukuma sākuma tika pamanīts, ka tām Krievijas karaspēka daļām, kuras jau mēnešiem uzturējās pie robežas ar Ukrainu, bruņutehnika tika apzīmogota ar dažādiem simboliem, tostarp latīņu burtiem “V” un “Z”.

Mēneša laikā burts “Z” ir kļuvis teju vai par 21. gadsimta nacistu kāškrustu.

Krievijā un citviet dzīvojošie agresīvā uzbrukuma atbalstītāji to lieto apģērba, plakātu un automašīnu apzīmogošanai, kā arī individuālu vai masveida atbalsta mītiņu vajadzībām – līdzīgi kā nacisti savulaik izmantoja ugunskrustu.

Krievijas valdības izfantazētās “Z” nozīmes

Kopš liktenīgās februāra dienas turpina izplatīties dažādi minējumi par to, kas tad īsti tiek apzīmēts ar “Z”, “V” un citām zīmēm, kuras uzšņāptas uz Krievijas spēku nāves mašīnām.

Virkne rietumvalstu militāro ekspertu sākotnēji pieļāva, ka šādi Krievijas bruņotie spēki savas tehnikas vienības atzīmējuši, lai kaujas laukā tās atšķirtu no pretinieka – gan Ukraina, gan Krievija izmanto PSRS laikā ražotu, identisku vai līdzīgu tehniku.

Citi atkal uzskatīja, ka šādi Krievijas bruņojums sadalīts pa frontes līniju.

Vai Krievijas karavīri masveidā atsakās doties karā?

Sociālajos tīklos cirkulē arī liels skaits it kā Krievijas bruņoto spēku karavīru ar roku rakstītu un parakstītu iesniegumu par atteikšanos ...

gallery icon

Interesanti, ka 3. martā Krievijas Aizsardzības ministrija sociālajos tīklos publicēja it kā skaidrojumu par “Z” un “V” lietojumu.

Proti – “Z” esot daļa no frāzes krievu valodā “Par uzvaru!” (“Za pobedu”), savukārt “V” paņemts no frāzes – “Spēks ir patiesībā!” (“Sila v pravde”).

Šis skaidrojums gan ir ļoti nepārliecinošs, un visdrīzākais šāds ieraksts sociālajos tīklos skaidrojams kā Krievijas Aizsardzības ministrijas mēģinājums sociālajos tīklos un propagandā izmantot potenciālu, kuru “Z” un “V” simboliem piešķīruši to lietotāji gan Krievijā, gan citviet.

Vietā arī jautājums: ja jau šīs zīmes iemieso minētās frāzes krievu valodā, tad kāpēc krievu armijai, kura iebrūk ar ieganstu aizstāvēt krievu tautu, uz tankiem krievu valodā izdomātas frāzes tiek simbolizētas ar latīņu burtiem?

Lieki piebilst, ka arī laika un (ņemot vērā tehnikas vienību skaitu) krāsas tērēšanu, tikai lai apzīmētu tankus un bruņumašīnas ar banāliem vēstījumiem, turklāt šifrētā veidā, grūti saskatīt kā jēgpilnu.

Tā pati ministrija pēcāk izdomāja vēl virkni frāžu, kuras varētu tikt saistītas ar “Z” un “V” burtiem, domājams, tieši sociālo tīklu potenciāla izmantošanas nolūkā.

Ko “Z” burts nozīmēja SS bendēm Zaksenhauzenē?

Taču būtu grēks neizcelt vēl kādu simbolisma un nozīmes piesātinātu vēsturisku terminu, kurš, ņemot vērā pašreiz Ukrainā notiekošo, tikpat labi varētu simbolizēt Krievijas bruņotos spēkus.

Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

gallery icon

Runa ir par nacistiskās Vācijas radītās Zaksenhauzenes koncentrācijas nometnes nāvessoda izpildes placi, kuru “Schutzstaffel” jeb SS organizācijas pārstāvji savā starpā bija nodēvējuši par “Z staciju” (“Station Z”).

Arī nacisti latīņu burtam “Z” šajā gadījumā bija izdomājuši “dziļāku” nozīmi, tāpat kā to ir izdarījusi Krievijas Aizsardzības ministrija, proti, “Z” ir pēdējais burts alfabētā un, kā sprieda nacisti, piemērots koncentrācijas nometnē ieslodzīto pēdējā dzīves posma apzīmēšanai.

Cilvēka dzīves izbeigšana Zaksenhauzenē tika panākta ar gāzes kamerām, laukumu nāvessodiem nošaujot un četrām kremācijas krāsnīm.

Cita starpā, kā zināms, Zaksenhauzenē no 1936. līdz pat 1945. gadam tika apmācīti arī citu koncentrācijas nometņu komandanti un SS karavīri.

Nu jau kopš 2005. gada konkrēti “Z Stacijas” pārpalikumus Vācijā vēl var apskatīt kā daļu no iespaidīgā Zaksenhauzenes memoriāla.

Zīmīgi, ka pēc 1941. gada nacistiskās Vācijas veiktā iebrukuma PSRS, Zaksenhauzenē uz nāvessoda izpildi tika vesti arī karagūstekņi-sarkanās armijas karavīri.

Viens no memoriālā pieejamajiem bukletiem pat atklāj, ka šeit 1941. gada rudenī vien nāvessods izpildīts vismaz 12 000 sarkanarmiešu.