foto: AFP/Scanpix
ASV apstiprina vēl 200 miljonus dolāru palīdzībai Ukrainai drošības jomā
Ukrainas bruņoto spēku rezervisti piedalās militārajās mācībās netālu no Kijevas.
Pasaulē
2022. gada 19. janvāris, 12:20

ASV apstiprina vēl 200 miljonus dolāru palīdzībai Ukrainai drošības jomā

Jauns.lv / LETA

ASV trešdien apstiprināja, ka ir dots pilnvarojums piešķirt vēl 200 miljonus dolāru (176 miljonus eiro) palīdzībai Ukrainai drošības jomā.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija "pagājušajā mēnesī apstiprināja 200 miljonu dolāru piešķiršanu papildu aizsardzības drošības atbalstam mūsu Ukrainas partneriem", ASV valsts sekretāram Entonijam Blinkenam uzturoties vizītē Kijevā, sacīja augsta ranga ASV amatpersona.

"Kā mēs to esam teikuši, mums ir saistības attiecībā uz Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, un mēs turpināsim Ukrainai sniegt atbalstu, kas tai ir nepieciešams," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pirms Krievijas karaspēka sakoncentrēšanas pie Ukrainas robežām pagājušā mēneša beigās Baidena administrācija militārā palīdzībā Ukrainai bija piešķīrusi 450 miljonus dolāru.

Baidens apstiprinājis jauno finansējuma daļu, par ko iepriekš bija vēstījuši mediji, bet kas publiski nebija apstiprināta, izmantojot ārkārtas pilnvarojumu briesmās nonākušām valstīm.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.