Pasaulē
2022. gada 13. janvāris, 15:37

EDSO priekšsēdētājs brīdina par kara draudiem Eiropā

Jauns.lv / LETA

Kara izraisīšanās Eiropā ir iespējama, Vīnē sākoties sarunām par centieniem mazināt spriedzi Krievijas un rietumvalstu starpā, ceturtdien atzinis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pašreizējais priekšsēdētājs un Polijas ārlietu ministrs Zbigņevs Rau.

Rau vērsa uzmanību uz patlabanējo Krievijas karaspēka koncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

"Šķiet, kara risks EDSO reģionā šobrīd ir pat lielāks nekā pēdējos 30 gados."

foto: Ekrānuzņēmums
Vairākas nedēļas nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām.

Uzrunājot EDSO 57 dalībvalstu, arī ASV un Krievijas, pārstāvjus, viņš iestājās par organizācijas izmantošanu centienos mazināt reģionālās spriedzes.

Sanāksme EDSO notiek pēc ASV un Krievijas pirmdienas sarunām Ženēvā un NATO un Krievijas sarunām trešdien Briselē.

Patlabanējā krīze rada "izaicinājumus Eiropas sistēmas stabilitātei un drošībai", norādīja Rau.

Organizācija ir īstā platforma, lai diskutētu par atsevišķu dalībvalstu bažām drošības jomā un iniciētu uzticības veidošanas pasākumus, viņš sacīja, tiešā formā pie Maskavas un Vašingtonas nevēršoties.

EDSO ir vienīgais reģionālās drošības forums, kur ASV un Krievija regulāri sēž pie viena galda.

EDSO novērotāji arī uzrauga situāciju Ukrainas austrumos, kas daļēji atrodas Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolē.

ASV pārstāvis EDSO Maikls Kārpenters norādīja, ka forums varētu būt ideāla vieta spriedzes mazināšanai.

"Tikai EDSO mēs varam sēdēt kopā pie tā paša galda, visu 57 dalībvalstu balsīm esot vienlīdzīgām, lai diskutētu par ceļiem, kā stiprināt drošību, ievērojot pamata principus un saistības, arī cieņu pret dalībvalstu suverenitāti un teritoriālo integritāti, robežu neaizskaramību un spēka draudu nepielietošanu," viņš sacīja.

Vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl viena Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.