Pasaulē
2022. gada 12. janvāris, 12:55

VIDEO: vīrietis aizdegas pēc Ņujorkas policijas pielietotā elektrošoka. Likumsargi aizbēg

Jauns.lv

Ņujorkas Ģenerālprokuratūrā tiek izmeklēts incidents, kurā iesaistīta policija un kāds vīrietis, kurš gājis bojā vairākas nedēļas pēc tam, kad guvis traumas, aizdegoties pēc policijas pielietotā elektrošoka.

Lai gan biedējošais negadījums noticis jau pērnā gada 30. oktobrī, tikai tagad atklātībā nākuši video ieraksti, kuros redzams notikušais.

Video redzams, kā policija konfliktē ar 29 gadus veco Džeisonu Džounsu Ņujorkas štata Katskilas policijas iecirkņa uzgaidāmajā telpā. Viņš ieradies policijas iecirknī, lai izrādītu neapmierinātību par veidu, kādā policija viņu pirmīt izraidījusi no kāda bāra, kurā viņš skandalējies.

Kādā brīdī Džounss novilcis džemperi un saplēsis savu kreklu, pēc brīža ieziežot savu galvu un ķermeņa augšdaļu ar, šķiet, roku dezinfekcijas līdzekli. Neilgi pēc tam viens no likumsargiem uz vīrieti notēmē ar elektrošoka pistoli un izšauj.

foto: Ekrānuzņēmums

Džounsa galvu un plecus strauji pārņem liesmas, viņš nokrīt zemē, bet likumsargi tikmēr aizbēg no telpas, atstājot viņu vienu.

Tikai pēc 14 sekundēm viens no policistiem atgriežas, lai palīdzētu. Aptuveni pēc 15 minūtēm tiek sagādātas nestuves, uz kurām cietušais iznests no vestibila.

Kā ziņo CNN, Džounss pēc notikušā 45 dienas pavadījis slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā, līdz 15. decembrī no gūtajiem ievainojumiem miris. Lai gan video šķiet, ka vīrietim pēc apdegumu gūšanas nekas nekaiš, slimnīcā viņam konstatēti smagi plaušu apdegumi.

Džounsa ģimenes advokāts Kevins Luibrands medijiem pastāstīja, ka 29 gadus vecais vīrietis konflikta brīdī bija emocionāli nestabilā stāvoklī, neatklājot gan, vai viņam bijušas kādas garīga rakstura problēmas. 

"Džeisons bija neapbruņots, nevienam nedraudēja un neizdarīja nekādus noziegumus," sacīja Luibrands. "Tā vietā, lai sniegtu palīdzību, policisti izskrēja no telpas un aizvēra aiz sevis durvis. Viens no likumsargiem stāvēja stūrī. Viņi visi vienkārši noskatījās, kā Džeisons deg."

Arī policijas priekšnieks Deivs Dārlings pauž, ka notikušais incidents ir "šausmīgs". "Man šķiet, ka viņi baidījās, ka viņš nodarīs sev pāri, un tādēļ tas viss sākās," sacīja Dārlings. 

Sašutumu raisa fakts, ka likumsargi izmeklētājiem esot apgalvojuši, ka nezināja, ka dezinfekcijas līdzeklis ir viegli uzliesmojoša viela. Zināms, ka efektīvākie roku dezinfekcijas līdzekļi, ko izmanto, lai novērstu baktēriju un vīrusu izplatīšanos, satur etilspirtu. Savukārt uzņēmums "Axon", kas ražo policistu izmantotos elektrošoka aparātus, lietošanas pamācībā īpaši brīdina neizšaut tos uz uzliesmojošām vielām, piemēram, benzīnu vai alkoholu, vai to tuvumā.