Dānija īrēs Kosovā cietuma kameras
foto: EPA/Scanpix
Cietums Kosovā.
Pasaulē
2022. gada 1. janvārī, 05:42

Dānija īrēs Kosovā cietuma kameras

Kas Jauns Avīze

Dānija noslēgusi ar Kosovu savdabīgu īres līgumu – par 300 cietuma kameru īri, jo pašu ieslodzījuma vietās draud pārapdzīvotība.

Dānija īrēs Kosovā cietuma kameras...

Kopenhāgena plāno uz bijušo Serbijas provinci pārvietot notiesātos no trešajām valstīm, proti, tos ārzemniekus, kuri nav no Eiropas Savienības un pēc soda izciešanas ir izraidāmi. Jaunajā ieslodzījuma vietā pret viņiem izturēsies atbilstīgi Dānijas likumiem.

Paredzēts, ka no 2023. gada Dānija maksās 15 miljonus eiro gadā par īri cietumā Gņilanē 50 kilometru no Prištinas. Kopumā līgums paredzēts uz pieciem gadiem ar iespēju automātiski pagarināt uz tādu pašu laiku. Dāņi arī apņēmušies palīdzēt ar ekoloģiskas enerģētikas attīstību Kosovā, un kopumā Kopenhāgena samaksās 210 miljonus eiro. Līgums vēl jāapstiprina Kosovas parlamentam.

Pēdējos gados Dānijā strauji aug ieslodzīto skaits – kopš 2015. gada no 3400 līdz 4200, kamēr cietumu darbinieku skaits krities no 2500 uz diviem tūkstošiem. Tieslietu ministrs Niks Hekerups brīdinājis, ka līdz 2025. gadam valstī var pietrūkt vietas 1000 cietumnieku. Tikmēr Kosovas cietumos ir brīvas 700 līdz 800 vietu.

Jauno darījumu kritizē abu valstu pilsoņtiesību aizstāvji, neko vietā gan nepiedāvājot. “Pret šiem ieslodzītajiem tiks ievēroti tie paši noteikumi, kas Dānijā. Tuvinieki varēs apmeklēt šos deportētos notiesātos, kaut arī, protams, tas būs sarežģīti,” norāda ministrs. Dānija uz Kosovu saskaņā ar līgumu nepārvietos īpaši bīstamus noziedzniekus, par terorismu notiesātos un neārstējami slimos.

Līdzīgi Norvēģija un Beļģija ir īrējusi cietuma kameras Nīderlandē.