foto: EPA/Scanpix
Nīderlandes partijas nodod jauno koalīcijas līgumu izvērtēšanai frakcijām
Gandrīz droši, ka par nākamo valdības vadītāju atkal kļūs līdzšinējais premjerministrs Marks Rite.
Pasaulē
2021. gada 14. decembris, 16:10

Nīderlandes partijas nodod jauno koalīcijas līgumu izvērtēšanai frakcijām

Jauns.lv / LETA

Četras Nīderlandes valdošās partijas aptuveni deviņus mēnešus pēc parlamenta vēlēšanām iesniegušas savām parlamenta frakcijām jaunā koalīcijas līguma projektu.

Paredzēts, ka frakcijas lēmumu par koalīcijas līgumu pieņems jau otrdien, un tiek uzskatīts, ka gandrīz droši par nākamo valdības vadītāju atkal kļūs līdzšinējais premjerministrs Marks Rite, kuram tas būs jau ceturtais pilnvaru termiņš.

Rites pārstāvētā liberāli konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD), kreisi liberālā partija D66, kristīgie demokrāti (CDA) un nelielā Kristīgā savienība beidzot vienojušās par esošās koalīcijas saglabāšanu.

Šīs bija ilgākās koalīcijas sarunas valsts vēsturē.

Rite premjera krēslā aizvadījis jau 11 gadus, kļūstos par visilgāk šajā amatā esošo politiķi Nīderlandes vēsturē.

Viņš jauno koalīcijas līgumu jau nosaucis par "labu vienošanos".

Bērnu pabalstu skandāla rezultātā iepriekšējā valdība atkāpās pirms 11 mēnešiem, tikai divus mēnešus pirms kārtējām parlamenta vēlēšanām.

Kad Rite pēc vēlēšanām sāka sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu, tās ātri nonāca strupceļā jauna skandāla dēļ, kad atklātībā nonāca kāds dokuments, kas liecināja, ka premjers paudis vēlmi atbrīvoties no kāda sev netīkama politiķa, kas tobrīd vēl bija potenciālo koalīcijas partneru - kristīgo demokrātu - rindās.

Pēc skandāliem VVD un CDA rindās, sākotnējās izpētes sarunas ilga mēnešiem, D66 pieprasot nomainīt skandālos iesaistīto partiju vadību. Turklāt D66 deva priekšroku piecu partiju koalīcijai, iesaistot tajā sociāldemokrātus un zaļos.

No jaunām pirmstermiņa vēlēšanām izdevās izvairīties tikai tāpēc, ka D66 galu galā atteicās no koalīcijas sarunu bloķēšanas un paziņoja, ka ir gatava saglabāt līdzšinējo koalīciju.