foto: REUTERS/SCANPIX
ASV karavīri netiks sodīti par drona triecienu Kabulā, kurā mira civiliedzīvotāji
ASV karavīri.
Pasaulē
2021. gada 14. decembris, 09:49

ASV karavīri netiks sodīti par drona triecienu Kabulā, kurā mira civiliedzīvotāji

Jauns.lv / LETA

ASV karavīri un amatpersonas netiks disciplināri sodīti par augustā sarīkoto drona triecienu Kabulā, kurā nogalināti 10 afgāņu civiliedzīvotāji, tai skaitā septiņi bērni, pirmdien paziņoja Pentagons.

Aizsardzības ministrs Loids Ostins ir saņēmis augsta līmeņa pārskatu par šo triecienu, kurā nav ieteikumu par kāda atbildību, sacīja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.

"Viņš pieņēma viņu ieteikumus. Ministrs (..) neaicina uz papildu atbildības pasākumiem," teica Kērbijs. "Nebija pietiekami spēcīgas lietas par kāda personīgu atbildību."

ASV spēki 29. augustā astoņas stundas bija izsekojuši baltu automobili "Toyota Corolla", kuru bija redzējuši Kabulā kādā objektā, ko izlūkdienests bija identificējis kā vietu, no kuras "Islāma valsts" kaujinieki gatavojuši uzbrukumus Kabulas lidostai. Vēlāk noskaidrojās, ka izlūkdienesta informācija par šo automašīnu bijusi maldīga.

Drona izšauta raķete "Hellfire" uz šo automobili nogalināja 10 cilvēkus, tai skaitā septiņus bērnus, bet neviens no viņiem nebija saistīts ar "Islāma valsti". ASV amatpersonas uzskatīja, ka šajā automobilī bijušas sprāgstvielas, bet laikraksts "New York Times" vēlāk ziņoja, ka tajā bijušas ūdens kannas.

Automobili vadīja ASV bezpeļņas humānās palīdzības organizācijas "Nutrition & Education International" (NEI) ilggadējs darbinieks Zemerajs Ahmadi, un tas tikko bija iebraucis Ahmadi ģimenes nama teritorijā un atradās uz piebraucamā ceļa. Triecienā tika nogalināti 10 šīs ģimenes locekļi.

ASV Centrālās pavēlniecības komandieris ģenerālis Kenets Makenzijs 17. septembrī atzina šo drona triecienu par "traģisku kļūdu". Viņš gan aizstāvēja šo ASV operāciju kā "pašaizsardzības triecienu", jo pastāvējušas bažas par uzbrukumu Kabulas lidostai.

26. augustā "Islāma valsts" teroristi pašnāvnieki sarīkoja sprādzienus pie Kabulas lidostas, nogalinot 169 afgāņus un 13 ASV karavīrus.

Pie Kabulas lidostas nograndis sprādziens [Brīdinām, nepatīkami skati!]

gallery icon