foto: AP/Scanpix
EZA paziņo, ka omikrona gadījumi līdz šim bijuši lielākoties viegli
Sejas maska uz Vestminsteras tilta Londonā.
Pasaulē
2021. gada 9. decembris, 15:57

EZA paziņo, ka omikrona gadījumi līdz šim bijuši lielākoties viegli

Jauns.lv / LETA

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ceturtdien paziņoja, ka Covid-19 vīrusa omikrona paveida gadījumi līdz šim bijuši lielākoties viegli, taču brīdināja, ka joprojām veic izpēti, vai jaunais paveids var izraisīt smagu saslimšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Gadījumi lielākoties ir viegli, tomēr mums ir jāsavāc vairāk liecību, lai noteiktu, vai omikrona izraisītais saslimšanas smaguma spektrs atšķiras no visiem līdz šim cirkulējušajiem variantiem," pavēstīja EZA vakcinācijas stratēģijas vadītājs Marko Kavaleri.

Viņš sacīja, ka šobrīd ir pāragri komentēt, cik labi vakcīnas strādā pret omikronu.

"Šobrīd mums nav pietiekami daudz datu par šī varianta ietekmi uz apstiprināto vakcīnu efektivitāti, taču mēs nepārtraukti pētām horizontu, lai savāktu liecības šajā lietā," norādīja Kavaleri.

Līdz šim EZA apstiprinājusi četru vakcīnu pret Covid-19 lietošanu pilngadīgajiem Eiropas Savienības iedzīvotajiem.

ASV kompānijas "Pfizer" un Vācijas uzņēmuma "BioNTech" vakcīnā, kā arī ASV farmācijas kompānijas "Moderna" vakcīnā izmantota RNS ziņneša tehnoloģija, bet Lielbritānijas Oksfordas Universitātes un  Lielbritānijas un Zviedrijas kompānijas "AstraZeneca" vakcīnā, kā arī ASV uzņēmuma "Johnson & Johnson" vakcīnā izmantota vīrusa vektora tehnoloģija.

Kā ziņots, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Nacionālā references laboratorija apstiprinājusi pirmos divus SARS-CoV-2 omikrona varianta gadījumus Latvijā.

Jaunais paveids jau konstatēts vairākos desmitos valstu un apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis tūkstoti.