foto: AP/Scanpix
Čehijā atsāks izmeklēt komunistu pastrādātās pārbēdzēju slepkavības
Cilvēki Prāgā atzīmē Velveta revolūcijas 32. gadadienu, kas izbeidza Padomju Savienības valdīšanu Čegijā 1989. gadā.
Pasaulē
2021. gada 3. decembris, 23:26

Čehijā atsāks izmeklēt komunistu pastrādātās pārbēdzēju slepkavības

Jauns.lv / LETA

Čehijas tiesa piektdien nolēmusi, ka jāatsāk izmeklēšana pret divām bijušās Čehoslovākijas komunistiskā režīma augsta ranga amatpersonām, kas tieši atbildīgas par to cilvēku slepkavībām, kuri centās pārbēgt uz Rietumiem.

Čehijas Konstitucionālā tiesa uzdeva prokuratūrai atsākt izmeklēšanu pret Čehoslovākijas bijušo premjeru Lubomiru Štrougalu un bijušo iekšlietu ministru Vratislavu Vajnaru.

Ar tiesas lēmumu apmierināta sešu Vācijas pilsoņu apelācija. Starp prasītājiem ir gan personas, kas pašas tikušas sašautas, kad caur toreizējo Čehoslovākiju mēģināja no Vācijas Demokrātiskās Republikas aizbēgt uz Rietumiem, gan uz robežas nogalināto tuvinieki.

97 gadus vecais Štrougals bija Čehoslovākijas komunistiskās valdības premjers no 1970. līdz 1988. gadam, savukārt 91 gadu vecais Vajnars marionešu režžima iekšlietu ministrs no 1983. līdz 1988. gadam.

Prāgas prokuratūra izmeklēšanu pret abām bijušajām amatpersonām izbeidza, jo atzina tās par nespējīgiem stāties tiesas priekšā.

Savukārt Konstitucionālās tiesas tiesneši noraidīja tādu vērtējumu, uzstājot, ka ārsti, kas savu karjeru iesākuši komunistiskā režžima laikā, varētu būt neobjektīvi.

Komunistiskais režīms, ko Čehoslovākijai pēc Otrā pasaules kara uzspieda PSRS, vairāk nekā 40 gadus, taču 1989. gadā krita tā dēvētās Samta revolūcijas rezultātā.

No 1948. līdz 1989. gadam vismaz 282 cilvēki tika nogalināti uz robežas, mēģinot bēgt uz Rietumiem, liecina Prāgā bāzētā Komunisma noziegumu dokumentācijas un izmeklēšanas biroja (UDV) dati.