Pasaulē
2021. gada 4. decembris, 06:59

"Merkeles ēras" beigas: atvadas ar jaunības dziesmu un emocionālu runu

Jauns.lv

Pēc 16 gadiem Vācijas kancleres krēslā Angela Merkele nākamnedēļ atstās amatu, viņas vietā stājoties Olafam Šolcam. Notikumam par godu 2. decembra vakarā Berlīnē tika aizvadīta svinīga ceremonija, kurā militārais orķestris atskaņoja Merkeles izvēlētus skaņdarbus un izpildīja tradicionālu maršu.

Ceremonijai norisinoties vien dažas stundas pēc savas pēdējās ārkārtējās sanāksmes, kurā tika lemts pamatīgi ierobežot pret Covid-19 nevakcinēto Vācijas iedzīvotāju dzīvi, Angela Merkele savā uzrunā atgādināja, ka uzticība ir viena no būtiskākajām lietām demokrātijā.

“Pēdējie divi pandēmijas gadi ir parādījuši, cik svarīga ir uzticēšanās politikai, zinātnei un sabiedrības diskursam. Bet arī to, cik trausla tā var būt,” sacīja kanclere, stāvot sociāli distancētās auditorijas priekšā. Kā viņa piebilda, demokrātija “ir atkarīga no solidaritātes un uzticības, tostarp uzticēšanās faktiem.”

Svinīgā ceremonijā Berlīnē atzīmētas "Merkeles ēras" beigas

Pēc 16 gadiem Vācijas kancleres krēslā Angela Merkele beigs darba pienākumus un nodos tos tālāk sociāldemokrātam Olafam Šolcam. 2. decembra ...

gallery icon
15

Atskatoties uz četriem termiņiem, ko viņa pavadījusi kancleres amatā, Merkele sacīja, ka tie bijuši “notikumiem bagāti un nereti ļoti izaicinoši”.

“Tie ir mani izaicinājuši politiski un cilvēciski, tai pat laikā tie man snieguši lielu gandarījumu.”

Kancleres amata atstāšanas ceremonija norisinājās simboliskā vietā - šībrīža Aizsardzības ministrijas ēkas pagalmā, kas savulaik bija galvenā mītne nacisma pretošanās grupai.

Salīdzinot ar viņas priekštečiem, uz Merkeles amata atstāšanas ceremoniju bija sapulcējies mazs skatītāju loks pandēmijas dēļ. Viesu starpā bija viņas amata pēctecis Olafs Šolcs, kurš no 2018. gada strādājis par Vācijas finanšu ministru un vicekancleru, kā arī liela daļa no citiem 52 ministriem, kas strādājuši viņas valdībā sešpadsmit gadu laikā.

Atvadās ar savu jaunības himnu

Militārais orķestris atskaņoja trīs Merkeles izvēlētas dziesmas: kristīgo himnu “Svētais Dievs, mēs slavējam tavu vārdu”, vācu tēatra zvaigznes Hildegardes Knefas dziesmu “Sarkanām rozēm vajadzētu līt pār mani” un Ņinas Hāgenas popdziesmu “Tu aizmirsi krāsaino filmu”.

Angela Merkele savas raibās politiskās karjeras laikā

Svētdien gaidāmās Vācijas Budestāga vēlēšanas būs pirmās kopš 2005. gada, kas aizritēs bez kancleres Angelas Merkeles. Merkele kancleres amatā ir ...

gallery icon
44

Trešā dziesma bija Vācu Demokrātiskās Republikas septiņdesmito gadu popmūzikas hits, atzīmējot Merkeles uzaugšanu komunistiskajā Vācijā.

Dziesma, kas ir kritiska pret drūmo komunistisko režīmu, vēsta par to, kā dziedātāja Hāgena dusmojas uz savu draugu par to, ka viņš viņu brīvdienās Hidenzē salā uzņēmis melnbaltas fotogrāfijas. Tas izskan dziesmas vārdos, kad viņa dusmīgi pauž, ka “neviens neticēšot, cik šeit bija skaisti.”

Šo dziesmu Merkele izvēlējusies, jo tā esot bijusi spilgta daļa viņas jaunības.

Jau ziņots, ka trīs partijas - sociāldemokrāti (SPD), zaļie un brīvie demokrāti (FDP) vienojušies par jaunās Vācijas valdības izveidi. Bundestāgā par jaunās valdības apstiprināšanu partijas plāno sarīkot jau otrajā decembra nedēļā. 

Plānots, ka Merkele nodos savus darba pienākumus nākamajam Vācijas kancleram sociāldemoktrātam Olafam Šolcam nākamnedēļ.

Merkele un desiņas

gallery icon
7

Angela Merkele - futbola fane

gallery icon
16

Vācijas kancleres Angelas Merkeles slavenās krāsainās žaketes

Angela Merkele ir slavena ar savām vīrišķīgā piegriezuma žaketēm. Tās ir dažādās krāsās, modeļi gandrīz vienādi, un tie izceļas ar ...

gallery icon
28