foto: Shutterstock
ASV tiesa pavēl uz Latviju deportēt divus notiesātus kibernoziedznieku naudas atmazgātājus
Savulaik izmeklēšanas ietvaros tika veiktas kratīšanas Latvijā, Bulgārijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā un Itālijā. Tas kalpoja par pamatu krimināllietām šajās valstīs.
Pasaulē
2021. gada 2. decembris, 22:13

ASV tiesa pavēl uz Latviju deportēt divus notiesātus kibernoziedznieku naudas atmazgātājus

Jauns.lv

Divi Latvijas valstspiederīgie, kuri pērn starptautiskas operācijas ietvaros tika aizturēti uz aizdomu pamata par vērienīgu naudas atmazgāšanu sadarbojoties ar kibernoziedzniekiem, pēc tiesas Pitsburgā tiks deportēti uz Latviju, ziņo "Pittsburg Post Gazette".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ASV tiesa trešdien pavēlēja Artūru Zaharevicu nodot imigrācijas iestādēm tūlītējai deportācijai. Tiesā tika atzīts, ka persona gaidot spriedumu jau ir izcietusi piespriesto cietumsodu.

Līdzīgi tiesa vēl septembrī beidzās citam no procesā iesaistītajiem Latvijas valstspiederīgajiem - Aleksejam Trofimovicam.

Tika pieļauts, ka tiesa varētu abām personām piespriest līdz pat 37 mēnešiem ilgu ieslodzījumu, taču prokurori norādīja, ka Zaharevics un Trofimovics nav bijuši konkrētās organizācijas "QQAAZZ" vadītāji.

Šī organizācija tika atklāta kā Eiropā bāzēta finanšu darījumu pakalpojumu sniedzēja kibernoziedzniekiem.

Abi notiesātie neiebilda tiesas lēmumiem.

Zaharevica advokāts norādīja, ka viņa klienta noziegums ir kļūda, kas saistīta "ar finansiālām grūtībām un, iespējams, ar "vieglas naudas" vilinājumu, saskaroties ar šādām grūtībām".

Tiesā Zaharevica advokāts sacīja, ka viņa klientam ir ierobežotas darba iespējas Latvijā un viņš ir iesaistīts arī savas slimās mātes aprūpēšanā.

Pats Zaharevics teica, ka ir guvis mācību. "Piedodiet par visu," viņš pauda tiesas priekšā. Abi vīrieši vainu nenoliedza.

Viņš un Trofimovics pērn tika izdoti ASV un bija starp 20 austrumeiropiešiem, kas ASV apsūdzēti par darbošanos iepriekšminētajā grupā, kura sevi dēvē par "QQAAZZ".

Šī organizācija nodrošinājusi kriptovalūtas darījumus hakeriem visā pasaulē, ziņo "Pittsburg Post Gazette".

Trofimovics atzinies 13 bankas kontu atvēršanā uzņēmuma-čaulas veidojuma vārdā, ko viņš reģistrējis Portugālē, nolūkā pieņemt naudu, ko nozaguši kibernoziedznieki.

Vairāki konti saņēma vai tajos bija paredzēts saņemt naudu, kas tika nozagta upuriem ASV teritorijā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat Zaharevics esot nodibinājis uzņēmumu-čaulas veidojumu, izmantojot fiktīvus personas datus, un atvēris uzņēmumam ārvalstu banku kontus, lai saņemtu zagtus līdzekļus, apgalvo minētais ASV medijs.

Tāpat tiek apgalvots, "QQAAZZ" strādāja ar hakeriem, lai atmazgātu naudu, kas tika nzoagta no upuriem ASV un ārvalstīs.

Izmeklēšanas ietvaros tika veiktas kratīšanas Latvijā, Bulgārijā, Apvienotajā Karalistē, Spānijā un Itālijā. Tas kalpoja par pamatu krimināllietām šajās valstīs.

Lielāko daļu aizturēšanu Latvijā veica Valsts policija.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) savulaik pauda, ka "QQAAZZ" kopš 2016. gada ir atmazgājis vai mēģinājis atmazgāt desmitiem miljonu dolāru.

Tīkls atvēra un uzturēja simtiem korporatīvo un personīgo banku kontu finanšu iestādēs visā pasaulē, lai saņemtu naudu no kibernoziedzniekiem.

Pēc tam nauda tika pārskaitīta uz "QQAAZZ" kontrolētiem kontiem vai konvertēta par kriptovalūtu. "QQAAZZ" dalībnieki esot saņēmuši samaksā pat 40%-50%.