foto: unsplash.com
Anglijā notiesāts šefpavārs, kura gatavotais pīrāgs nogalināja vienu un saindēja vēl 31 draudzes locekli
Pasaulē
2021. gada 2. decembris, 14:30

Anglijā notiesāts šefpavārs, kura gatavotais pīrāgs nogalināja vienu un saindēja vēl 31 draudzes locekli

Jauns.lv

Lielbritānijas tiesa piespriedusi sodu šefpavāram Džonam Kraučeram, kura gatavotā gaļas pīrāga dēļ smagi saindējās vairāki desmiti cilvēku, ziņo "The Guardian". Viena sieviete saindēšanās rezultātā mirusi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Masveida saindēšanās ar Kraučera gatavoto gaļas jeb ganu pīrāgu, kas saturēja malto gaļu, notikusi 2018. gadā Svētās Trīsvienības baznīcas ražas svētku laikā.

Vienai sievietei, 92 gadus vecajai Elizabetei Nūmanai, pēc maltītes ieturēšanas sākusies vemšana un viņa vēlāk mirusi. Savukārt vēl 31 draudzes loceklis smagi saindējies. Trīs draudzes locekļi izsprukuši cauri sveikā, jo bijuši veģetārieši.

Pavāram Kraučeram, kurš tolaik strādāja par galveno šefpavāru uzņēmumā "Crewe Arms" kādā Northemptonšīras ciematā, tiesa piesprieda četru mēnešu cietumsodu. Vīrietis savu vainu atzinis.

40 gadu vecais Kraučers tiesā sacīja: "Man nepatīk to teikt, es tiešām negribu to teikt, bet man šķiet, ka es tiku steidzināts. Es steidzos." Vīrietis sacīja, ka strādājis virtuvē 20 gadu un pēc šausminošā notikuma kļuvis par labāku pavāru.

"Teikt, ka nožēloju, būtu nepietiekami. Tas ir kaut kas, ko nekad neaizmirsīšu. Tā dēļ esmu kļuvis par labāku pavāru un ir žēl, ka tas maksāja tādu cenu."

Tiesas dokumentos teikts, ka 2018. gada 8. oktobrī 35 ciema iedzīvotāji devās uz "Crewe Arms" krodziņu, lai ieturētu ražas svētku mielastu. Gaļas pīrāgu ēda 32 cilvēki. Pilnībā vesels cilvēks nomira no kuņģa-zarnu trakta asiņošanas, ko izraisīja vemšana. 

Izmeklēšanā secināts, ka maltā gaļa, ko saturēja pīrāgs, bija nepareizi pagatavota.

Kraučers gaļu bija ievietojis pannā ar ledusaukstu ūdeni. Tā kā viņam piepeši nācās aiziet, viņš gaļu izņēma no pannas, ietina pārtikas plēvē un uz nakti atstāja ledusskapī. Nākamajā dienā viņš atkal gatavojis gaļu, pievienojot tai siltu kartupeļu biezputru. Pirms pasniegšanas viņš nav pārbaudījis gaļas temperatūru.

Tiesa piemērojusi 9000 mārciņu lielu naudassodu arī krodziņa īpašniekam, kā arī 3000 mārciņu lielu naudassodu pašam uzņēmumam par pārtikas noteikumu pārkāpumiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās