foto: Polijas Aizsardzības ministrija / "Twitter"
Spriedze uz robežas pieaug – no Baltkrievijas puses apšaudīti poļu bruņoto spēku prožektori
Fotoattēlā redzams bojāts Polijas bruņoto spēku uz robežas uzstādīts prožektors. Polija apgalvo, ka tas no Baltkrievijas puses apšaudīts ar pneimatisko ieroci.
Pasaulē
2021. gada 1. decembris, 15:29

Spriedze uz robežas pieaug – no Baltkrievijas puses apšaudīti poļu bruņoto spēku prožektori

Jauns.lv

Uz Baltkrievijas-Polijas robežas valdošās migrantu krīzes ietvaros ik pa laikam novērojami Baltkrievijas režīma spēka struktūru mēģinājumi provocēt un pētīt, cik nepastarpināti var atļauties traucēt Polijas Valsts robežsardzes darbu un bojāt to uzraudzīto infrastruktūru. Tāds pavisam noteikti ir nesenais mēģinājums iznīcināt uz robežas izvietotos prožektorus.

Polijas Aizsardzības ministrija šorīt oficiālajā “Twitter” kontā ievietoja bildes, kurās redzami uz Baltkrievijas-Polijas robežas izvietotie prožektori.

Fotogrāfijās pamanāms, ka vairāki no tiem ir būtiski saplaisājuši:

Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, konkrētie izgaismošanas līdzekļi bijuši izvietoti Terespoles tuvumā, kur Polija robežojas ar Baltkrievijas dienvidaustrumu daļu, netālu esot Brestas pilsētai.

Ministrijas paskaidrojums par attēlos redzamo vēsta: “Terespoles apkaimē tika apšaudīti prožektoru masti, kurus uz Baltkrievijas robežas uzstādījuši Polijas armijas karavīri. Pneimatisko ieroču šāvienu rezultātā priekšējie lukturi tika iznīcināti. Apšaude veikta no Baltkrievijas teritorijas.”

Jau ziņots, ka Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un galvenokārt Polijā no Baltkrievijas nelikumīgi iesūtīt tūkstošiem migrantu, kuru lielākā daļa, uzdodoties par tūristiem, ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība ir apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Tikmēr Lukašenko režīms noliedz tam piedēvēto migrantu krīzes organizēšanu un veicināšanu, regulāri izvēršot dažāda veida provokācijas Baltkrievijas-Polijas robežas tuvumā, kā arī izplatot propagandu par radušos migrantu krīzi.

Lukašenko uzrunā migrantus uz Baltkrievijas un Polijas robežas

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko piektdien migrantiem pie Polijas robežas sacījis, ka neapturēs viņu mēģinājumus iekļūt Eiropas Savienībā (ES), un aicinājis ...

gallery icon
12

Vai krīzi plāno “pārcelt” uz Baltijas valstu robežām?

Ņemot vērā to, ka nelegālajiem migrantiem kļūst aizvien grūtāk no Baltkrievijas iekļūt Polijā, tiekot izstrādāts jauns maršruts caur Krieviju, ziņoja vācu medijs “Die Welt”, kuru rīcībā esot nonācis konfidenciāls Eiropas Komisijas dokuments “Situācijas ziņojums: migrācija un situācija ar bēgļiem”.

Minskā vietējie fotografē, kā migranti iepērkas veikalos un gatavojas "ceļam"

Baltkrievijas opozīcijas ziņu vietnēs parādās fotogrāfijas, kurās tirdzniecības u.c. publiskās vietās, grupās redzami ārvalstnieki, domājams, no Tuvo Austrumu valstīm.

gallery icon
6

Medijs apgalvo, ka tajā esot teikts, ka tuvākajā nākotnē Pleskavas lidostai, kas atrodas aptuveni 60-80 km no Igaunijas un Latvijas robežas, var būt nozīmīga loma nelegālo migrantu nogādāšanā uz Eiropu.

Līdz ar to Latvijai var nākties domāt arī par dzeloņdrāšu žoga būvēšanu ne tikai uz Baltkrievijas, bet arī Krievijas robežas.

Te jāpiemin, ka jau pirms nedēļas Igaunija uz robežas ar Krieviju sāka būvēt papildu dzeloņdrāšu nožogojumu, jo paredz bēgļu parādīšanos no Pleskavas puses.

„Pleskavas lidosta var uzņemt lidojumus no Baltkrievijas, Turcijas un Ēģiptes. Tur migranti var mēģināt nelegāli šķērsot Igaunijas un Latvijas robežu, lai tālāk dotos uz Ziemeļeiropas un Rietumeiropas valstīm,” teikts Eiropas Komisijas “Situācijas ziņojumā: migrācija un situācija ar bēgļiem”.

Šobrīd Pleskavas lidosta tiek izmantota tikai iekšzemes un militāriem lidojumiem, taču tā var uzņemt arī lielus starptautiskos lidojumus.