Pasaulē
2021. gada 20. novembris, 10:03

Sadeguši auto, ūdensmetējs un ievainotie: protesti pret Covid-19 ierobežojumiem Roterdamā pāraug grautiņos

Jauns.lv

Nīderlandes otrajā lielākajā pilsētā Roterdamā izcēlušies nemieri saistībā ar valdības noteiktajiem ierobežojumiem cīņā ar Covid-19 izplatību. Protestētāji apmētāja policistus ar akmeņiem un petardēm, kā arī dedzināja likumsargu automašīnas. Kārtības sargi gaisā raidīja brīdinājuma šāvienus un pūļa savaldīšanai izmantoja ūdensmetējus, vēsta BBC.

Simtiem protestētāju piektdienas vakarā sapulcējās Roterdamas centrā, paužot sašutumu par valdības plāniem ieviest Covid-19 vakcinācijas pases, kā arī Ziemassvētku brīvdienās aizliegt uguņošanu.

foto: EPA/Scanpix
Policisti Roterdamā bija spiesti gaisā raidīt brīdinājuma šāvienus.

Likumsargi raidīja gaisā brīdinājuma šāvienus, kā arī mērķtiecīgus, jo „situācija bija dzīvībai bīstama”, aģentūrai "Reuters" sacīja policijas pārstāvis.

Šaušanas rezultātā ievainoti vismaz divi cilvēki.
Roterdamā izsludināts ārkārtas stāvoklis un slēgta pilsētas galvenā stacija.

Sociālajos tīklos publicētajos video redzams, kā protestētāji vienā no pilsētas galvenajām iepirkšanās ielā apmētā policistus ar akmeņiem. Redzamas arī sadegušas policijas automašīnas.

Nīderlande pagājušajā sestdienā ieviesa trīs nedēļu garu "lokdaunu", lai samazinātu straujo Covid-19 inficēšanās gadījumu pieaugumu. Tika saīsināts veikalu un restorānu darba laiks, kā arī ierobežota ieeja sporta pasākumos. Tomēr arī šādi samērā maigi pasākumi dažiem pilsoņiem izraisīja sašutumu, jo arī pagājušā nedēļā Hāgā notika sadursmes starp protestētājiem un policiju.

Īpašu neapmierinātību izraisīja varas iestāžu nodoms ieviest Covid-19 vakcinācijas pases. Plānots, ka ieeja dažādās iestādēs, piemēram, bāros un restorānos, būs atļauta tikai tiem, kuriem būs šādas pases.

Eļļu ugunij pielēja piektdien ieviestais Ziemassvētku un Janā gada uguņošanas  aizliegums (tas bija spēkā arī pagājušajā gadā). Pēc valdības domām, šis pasākums "atvieglos veselības aprūpi no papildu sloga".