foto: ZUMAPRESS.com
Kādus vakcinācijas lēmumus pieņem pasaulē?
Pasaulē
2021. gada 6. novembris, 06:18

Kādus vakcinācijas lēmumus pieņem pasaulē?

Kas Jauns Avīze

Vax (vakcīna, vakcinācija) kļuvis par 2021. gada visbiežāk lietoto vārdu angliski runājošo vidū, vēstīts Oksfordas vārdnīcas mājaslapā. Septembrī vien tas lietots 72 reizes biežāk nekā gadu iepriekš. Kā vakcinācija norit dažādās valstīs un kādi lēmumi tur tiek pieņemti?

Austrālija apstiprinājusi trešo Covid-19 vakcīnas devu pilnībā vakcinētajiem no 18 gadu vecuma. Trešajai potei izmantos "Pfizer/ BioNTech" vakcīnu vismaz pusgadu pēc otrās, apstiprināšanai pieteikta arī "Moderna" ražotā. Līdz šim pilnībā vakcinējušies 74% austrāliešu, kas vecāki par 16 gadiem.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrs pacientiem ar novājinātu imunitāti iesaka veikt otru revakcināciju pusgadu pēc trešās "Moderna" vai "Pfizer/BioNTech" vakcīnas devas, tātad kopumā ceturto. Runa ir, piemēram, par cilvēkiem, kuriem ir vēzis, HIV, pārstādīti orgāni.

Izraēlā no novembra atļauts ierasties vakcinētiem tūristiem no jebkuras valsts, ja viņi var uzrādīt apliecinājumu, kas ir jaunāks par sešiem mēnešiem. Ceļotājiem gan jāveic Covid-19 tests pirms došanās uz Izraēlu un vēl viens ierodoties.

“Es aicinu visus izslēgt sociālos tīklus un ieslēgt smadzenes. Gribu, lai mēs nebītos no biedēkļiem tīklos, bet bītos no koronavīrusa,” paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, aicinot vakcinēties. Ukrainā pieejamas "AstraZeneca", "Pfizer/BioNTech" un Ķīnā ražotā "CoronaVac", taču pilnībā vakcinēti tikai 20% iedzīvotāju. Turklāt valstī uzplaucis viltoto kovidzīmju melnais tirgus.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde apstiprinājusi "Pfizer/BioNTech" vakcīnas izmantošanu bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem – šajā gadījumā trešdaļu no vecumā virs 12 gadiem paredzētās devas. Eiropas Savienības lēmums vēl gaidāms.