foto: Ekrānuzņēmums
Nākamā Čehijas valdība negrasās pievienoties eiro
"Mums jāsaved kārtībā savas publiskās finanses, tādējādi, ja kāds arī vēlas [eiro], mums nav izredžu iestāties [eirozonā] tagad, jo mēs neizpildām kritērijus," atzinis Stanjura.
Pasaulē
2021. gada 2. novembris, 17:10

Nākamā Čehijas valdība negrasās pievienoties eiro

Jauns.lv / LETA

Nākamā Čehijas valdība negrasās pievienoties eirozonai, otrdien paziņojis kandidāts uz finanšu ministra amatu Zbiņeks Stanjura.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai gan piecas partijas, kas veido centriski labējo koalīciju visumā atbalsta iespējamo pāreju uz eiro, šis jautājums nākamos četrus gadus neieņems svarīgu vietu to dienaskārtībā.

"Mums jāsaved kārtībā savas publiskās finanses, tādējādi, ja kāds arī vēlas [eiro], mums nav izredžu iestāties [eirozonā] tagad, jo mēs neizpildām kritērijus," atzinis Stanjura, kas pārstāv liberāli konservatīvo Pilsonisko demokrātu partiju (OSD).

Finanšu ministrija prognozē, ka budžeta deficīts šogad būs 7,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas vairāk nekā divkārt pārsniedz Eiropas Savienības (ES) noteiktos budžeta iztrūkuma griestus - 3% no IKP.

Taču Sanjura norādījis arī uz otru iemeslu, kāpēc šobrīd iestāšanās eirozonā atliekama.

"Tā ir mūsu ilgstošā nostāja, ka mums jāpāriet uz eiro tikai tad, kad tas ir izdevīgi Čehijas Republikai," uzsvēris politiķis, piebilstot, ka līdz šim šādi apstākļi nav veidojušies.

Jaunveidojamā koalīcija plāno vienoties par nākamās valdības programmu un ministru portfeļu sadalījumu līdz 8.novembrim, kad uz pirmo sēdi sanāks jaunais parlamenta apakšpalātas sasaukums.

Starp koalīcijas locekļiem, kas 8. un 9.oktobrī notikušajās vēlēšanas izcīnīja vairākumu un grasās nomainīt līdz šim pie varas esošo premjerministra Andreja Babiša vadīto mazākuma valdību, vislielākā pārstāvniecība parlamentā ir ODS, kas ir visskeptiskāk noskaņota pret eiro.

Tajā pašā laikā Pirātu partija, kas jaunajā koalīcijā atrodas kreisajā flangā, priekšvēlēšanu programmā solīja nākamo četru gadu laikā panākt pievienošanos Eiropas Valūtas kursu mehānismam (ERM II), kas ir priekšnoteikums pārejai uz ES kopīgo valūtu.

Taču "pirātiem" starp nākamās koalīcijas pārstāvjiem ir visniecīgākā pārstāvniecība parlamenta apakšnamā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās