foto: AP/Scanpix
Visa patiesība par Ādolfa Hitlera kovidsertifikātu: noskaidrots, kad un kur viņš potējies pret Covid-19
Noskaidrots, ka Ādolfu Hitleru “vakcinējis” kāds ārsts Polijas ziemeļaustrumos - Varmijas-Mazūrijas vojevodistē, kādreizējā Austrumprūsijā.
Pasaulē
2021. gada 29. oktobris, 05:05

Visa patiesība par Ādolfa Hitlera kovidsertifikātu: noskaidrots, kad un kur viņš potējies pret Covid-19

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nedēļas sākumā internetu uzspridzināja uz Ādolfa Hitlera vārda izsniegtais kovidvakcinēšanās sertifikāts, kurš 1930. gada 1. janvārī dzimušajam pilsonim Ādolfam Hitleram it kā ticis piešķirts Polijā. Ar QR kodu lasītāju no monitora varēja nolasīt, ka šis sertifikāts tik tiešām pieder nacisma pamatlicēja vārdabrālim, ar kuru viņš var baudīt vakcinēto priekšrocības Eiropas Savienības valstīs – ceļot, apmeklēt kultūras pasākumus, ēst restorānos un iepirkties lielajos tirdzniecības centros.

Pēc šī dīvainā kovidsertifikāta parādīšanās Eiropas valstu veselības institūcijas uzsāka noslēpumainā Ādolfa Hitlera medības un skaidrot, kurš dakteris tad īsti viņu vakcinējis. Ar savu paziņojumu pasteidzās arī Latvijas Nacionālais veselības (NVD) dienests:

“Polijas atbildīgā iestāde ir informējusi NVD, ka šis sertifikāts nav viltots un tā QR koda atslēga nav uzlauzta. Vienlaikus Polijas atbildīgā iestāde ir konstatējusi, ka šādi personas dati ir ievadīti sistēmā, kas veido sertifikātus. Gadījuma izmeklēšanā iesaistīta policija.”

Lai arī noslēpumainības plīvurs ap Hitlera kovidsertifikātu patiešām bija, tas nebija tik mistiski traks, kā daži panikas cēlāji to centās pasniegt. Sertifikāta pirmpublikācija tik tiešām meklējama kādā interneta reklāmas vietnē, bet jau ar sākotnējo atrunu, ka tas ir viltojums, tiesa, gan tik veiksmīgi viltots, ka to nav iespējams atšķirt no oriģinālajiem sertifikātiem.

Un, otrkārt, Hitlera viltoto sertifikātu atklāja nevis kāds “interneta dīkdienis”, bet gan Polijas valdības pārstāvis, kurš savulaik atbildēja par Veselības ministrijas datorizāciju un uzreiz par to ziņoja prokuratūrai. Tādējādi Hitlera sertifikāts nemaz nevarēja ilgu laiku nepamanīts klejot pa interneta plašumiem. Sensāciju kārie to “nopeilēja” tikai pēc tam, kad par to interesi jau bija izrādījuši poļu likumsargi.

Polijas lielākā jaunajām un digitālajām tehnoloģijām veltītā interneta platforma dobreprogramy.pl raksta:

“Tīmeklī cirkulē nelegāli sertifikāti par vakcināciju pret Covid-19. Vienā no interneta forumiem parādījās dokuments, kas apstiprina Ādolfa Hitlera vakcināciju. Sludinājuma devējs piedāvāja par 300 ASV dolāriem iegādāties sertifikātu par Polijā veiktu vakcināciju. Lai pierādītu savu varēšanu un spējas, viņš publicēja savu izveidoto viltus sertifikātu uz Ādolfa Hitlera vārda, piebilstot, ka tas ir viltojums. Viņš neuzrādīja savus kontaktus, vienīgi aicināja sazināties “Telegram” kanālā.”

Polijas E-veselības centrs apliecināja, ka sertifikātā izveidotais QR kods tik tiešām ir īsts un visi dati atbilst noteiktajiem standartiem. Atzīstot, ka Polijā (starp citu, tāpat kā Latvijā) notiek tirgošanās ar viltus vakcinēšanās sertifikātiem, tika uzsākta pārbaude un vainīgo meklēšana. Te jāņem vērā, ka šis sertifikāts ir derīgs tikai gadījumā, ja tā turētājs var uzrādīt arī personas identifikācijas karti/pasi ar vārdu un uzvārdu, kas apliecina, ka uzrādītājs ir viena un tā pati persona. Līdz ar to, Hitlera sertifikāts nav derīgs, ja to neuzrāda cilvēks, kuram arī nav Hitlera uzvārds. Tomēr tas ir apliecinājums tam, ka kaut kur Polijā var izveidot sertifikātu arī reāli nevakcinētam cilvēkam.

Lielāku skaidrību jau ievieš Polijas portālā korso24.pl publicētais. Izrādās, ka Ādolfs Hitlers “vakcinēts” kādreizējās Austrumprūsijas teritorijā - Varmijas-Mazūrijas vojevodistē, kas tikai 1945. gadā tika pievienota Polijas valstij.

Viltoto Hitlera sertifikātu internetā uzgājusi atbildīgā amatpersona – Polijas Ministru prezidenta kancelejas valsts sekretārs Janušs Cešinskis, kurš pirms trijiem gadiem atbildēja par Veselības ministrijas datorizāciju. Tas nozīmē, ka viltus sertifikātu tirgotāji ar savu nelegālo rūpalu “uzrāvās” nevis nejauši, bet gan “specoperācijas” rezultātā, kuras uzdevums bija rūpēties par e-veselības drošību.

Cešinskis par savu atklājumu nekavējoties ziņoja prokuratūrai, kura noskaidroja, ka viltotā sertifikācijas procedūrā ir iesaistīts kāds ārsts no Varmijas-Mazūrijas vojevodistes, kurš datorsistēmā ievadījis viltus datus par nenotikušu vakcināciju izdomātai personai.

Kovidsertifikāts uz Ādolfa Hitlera vārda: