foto: AP/Scanpix
Lielbritānijā pēta jaunu vīrusa mutāciju - "delta plus" variantu
Pasaulē
2021. gada 19. oktobris, 15:35

Lielbritānijā pēta jaunu vīrusa mutāciju - "delta plus" variantu

Jauns.lv

Lielbritānijas pētnieki rūpīgi novēro jaunu Covid-19 slimību izraisošā vīrusa delta varianta mutāciju, raksta BBC.

Zināms, ka starp pozitīvajiem Covid-19 testiem Apvienotajā Karalistē šobrīd, tāpat kā citviet pasaulē, dominē vīrusa delta variants, tomēr jaunākie oficiālie dati liecina, ka 6% no ģenētiski sekvencēto Covid-19 gadījumu ir jauna tipa.

Variants AY.4.2, ko daži jau iesaukuši par "delta plus" variantu, satur mutācijas, kas varētu dot vīrusam izdzīvošanas priekšrocības. Šobrīd tiek veikti testi, lai saprastu, cik lielu apdraudējumu tas var radīt.

Eksperti norāda, ka ir maz ticams, ka šis vīrusa variants izplatīsies lielos mērogos vai pretosies Covid-19 vakcīnām. Šobrīd zinātnieki šo "delta plus" variantu vēl neuzskata par satraukumu raisošu.

Londonas Universitātes koledžas Ģenētikas institūta direktors profesors Fransuā Ballo sacīja, ka jaunais vīrusa variants ir "potenciāli nedaudz infekciozāks celms".

"Tas nav nekas, salīdzinot ar to, ko mēs redzējām alfa un delta variantu gadījumā, kad tie bija par 50 līdz 60 procentiem infekciozāki. Šeit mēs runājam par kaut ko smalkāku, un tas pašlaik tiek izmeklēts."

Profesors prognozēja, ka "delta plus" variants varētu būt par aptuveni 10% lipīgāks nekā parastais delta vīrusa variants.

Delta variants kā satraucošs Lielbritānijā klasificēts šī gada maijā, pēc tam, kad tas izplatības ziņā apsteidza toreiz valstī dominējošo alfa variantu. "Delta plus" jeb AY.4.2. variants pirmo reizi identificēts šī gada jūlijā. Tas atklāts arī dažos inficēšanās gadījumos ASV un Dānija.

Kā zināms, visā pasaulē ir tūkstošiem dažādu Covid-19 vīrusa variantu. Vīrusi mutē nepārtraukti, tāpēc nav pārsteidzoši, ka rodas jaunas tā versijas, norāda BBC.