Perfekti pāršķeltā akmens noslēpums Saūda Arābijas oāzē. Kā tas radies?
foto: Shutterstock
Pāršķeltais smilšakmens Saūda Arābijas Taima oāzē
Pasaulē

Perfekti pāršķeltā akmens noslēpums Saūda Arābijas oāzē. Kā tas radies?

Jauns.lv

Saūda Arābijas Taima oāzē atrodas milzīgs smilšakmens, ko vietējie iesaukuši par "Al Naslaa" akmeni. To iecienījuši tūristi un fotogrāfi, daudziem aizdomājoties, kā uz pusēm sadalītais akmens ieguvis tik perfekti taisnu šķēlumu.

Perfekti pāršķeltā akmens noslēpums Saūda Arābijas...

Akmens ir aptuveni 10 metru augsts un 7 metrus plats. Uz tā redzami arī iegrebti raksti ar zirgu un jātnieku, tomēr vairāk tā vērotājus interesē iespaidīgā plaisa.

Ļaudis sociālajos tīklos izteikuši vairākas versijas par to, kas, viņuprāt, vairāk nekā 4000 gadu seno akmeni pāršķēlis, neizslēdzot arī citzemju radību blēņas uz planētas Zeme.

"Citplanētieši pārbaudīja super lāzeru uz kādas nejaušas planētas, kuru viņi atrada, un pāršķēla akmeni uz pusēm," raksta kāds.

Noslēpumainām un līdz galam neizprotamām teorijām piekrīt arī citi. "Es nesaku, ka tie bija citplanētieši, bet tie bija citplanētieši," raksta kāds cits.

Tomēr patiesībā perfekti taisnajai plaisai ir daudz zinātniskāks izskaidrojums. Kā paskaidrojusi Bristolas universitātes profesore ģeoloģe Čerija Lūisa, smilšakmens šķelšanos izraisījuši laikapstākļi.

Lūisa skaidro, ka akmens pamazām plīsis, jo notikusi lietus ūdens sasalšana un atkušana. Ūdenim nokļūstot nelielā ieža plaisā, tas sasalis un izpleties, kā rezultātā plaisa paplašinājusies un pagarinājusies. Ūdenim atkal atkūstot, tas arvien dziļāk iekļuvis plaisā.

"Šis process atkārtojas tūkstošiem vai pat miljoniem gadu, līdz klints beidzot sadalās," skaidro ģeoloģe. "Šis process un vēja radītā erozija arī izskaidro, kāpēc smilšakmens izskatās šādi."