Pasaulē
2021. gada 1. oktobris, 13:55

Nocirstas galvas, vismaz 118 mirušo. Kas zināms par nemieriem, kas izcēlās Ekvadoras cietumā? VIDEO

Jauns.lv

Nemieros, kas izcēlušies Ekvadoras pilsētas Gvajakilas cietumā, dzīvību zaudējuši 118 ieslodzīto, vēsta britu raidorganizācija BBC. Kamēr notikuma apstākļi vēl ir neskaidri, cietumnieku tuvinieki neziņā gaida ārpus ieslodzījuma vietas, cerībā noskaidrot, vai viņu tuvie ir izdzīvojuši.

Domājams, ka mirušo identificēšana aizņems vairākas dienas, nostādot ieslodzīto tuviniekus stresa pilnā situācijā.

Konflikts starp ieslodzītajiem, nevis pretošanās režīmam

Pirmie cīniņi izcēlušies otrdien, kad ieslodzītie no viena cietuma spārna pa kādu slepenu eju aizkļuvuši līdz ieslodzījuma vietas pretējam spārnam. Tur viņi uzbrukuši pretinieku bandas dalībniekiem.

No cietuma sekmīgi evakuēti seši pavāri, kas sākotnēji bijuši iesprostoti ēkā. Zināms, ka mirušo skaits ir vismaz 118, starp kuriem ir tikai cietumnieki. Tikmēr ievainoti divi policisti. Tas liecina, ka notiekošais ir konflikts starp ieslodzītajiem, nevis mēģinājums pretoties ieslodzījumam, vēsta BBC.

Kā ziņu aģentūrai “Reuters” pastāstīja policijas komandiere Tanja Vareta, mirušo skaits varētu vēl palielināties.

“Mēs vēl neesam pabeiguši iejaukšanās misiju ieslodzījuma vietā, un, iespējams, tiks konstatēti vēl mirušo ķermeņi. Turklāt daži ievainotie vēl varētu zaudēt savas dzīvības,” teica Vareta.

Pēc tam kad nemieru novēršanai tika piesaistīti 900 policistu un armijnieku, ceturtdienas pievakarē tika paziņots, ka kontrole pār cietumu tikusi atgūta. Tikmēr netālu dzīvojošie vēl tās dienas rītā ziņojuši par šāvienu un eksploziju skaņām.

foto: Ekrānuzņēmums
Nemieru novēršanā iesaistīti vairāk nekā 900 bruņoti kārtībnieki.

Patlaban par notikušo cietumā vēl ir daudz neskaidrību, tomēr zināms, ka tik milzīgi bandinieku nemieri vēl Ekvadorā nav piedzīvoti.

Vietējie mediji vēsta, ka patlaban notiek arī pasūtītas slepkavību izpildes ārpus cietuma sienām, kas saistītas ar nelegālo narkotiku tirdzniecību. Domājams, ka arī dumpis cietuma iekšpusē ir saistīts ar to.

foto: Ekrānuzņēmums
Domājams, ka mirušo identificēšana aizņems vairākas dienas.

Tuvinieki saņem video ar nocirstām galvām

Daudzi ieslodzīto tuvinieki, kas satraukti gaida ārpus cietuma, stāsta, ka esot saņēmuši satraucošus foto un video no iekšpusē notiekošā, tomēr oficiāli apstiprinājumi par mirušajiem vēl nav izskanējuši.

Kā ziņojis vietējais laikraksts “El Comercio”, kāda ārpus cietuma stāvošā sieviete atpazinusi savu vīru kādā no video. Viņa stāsta, ka redzējusi viņa nocirsto galvu.  

foto: REUTERS/SCANPIX
Cietumnieku ģimenes locekļi atstāti neziņā par to, vai viņu tuvinieki izdzīvojuši nemierus.

Lielākā daļa no cilvēkiem, kas aizsteigušies uz Gvajakilas cietumu, patlaban ir neskaidrībā par savu tuvinieku likteni. Tikmēr no iekšpuses dzirdamās eksploziju un šāvienu skaņas viņu starpā raisa lielāku izmisumu.

50 gadus vecā Zenaida Moreira vēl nemierīgi gaida ziņas par savu 23 gadus veco dēlu, kurš ticis ieslodzīts, jo nozadzis krēslus no skolas. Viņa ir bailēs par visļaunāko. “Es nezinu, vai kāds no mirušo ķermeņiem, ko redzēju, bija mans dēls. Es redzēju nocirstu galvu. Seja bija līdzīga viņam. Bet varas iestādes neko nesaka.”

foto: Ekrānuzņēmums
Ieslodzīto ģimenes locekļi izmisīgi cenšas noskaidrot, vai viņu tuvinieki ir izdzīvojuši.

Ārkārtējā situācija

Šis notikums ir visnāvējošākais Ekvadoras cietumu vēsturē, tomēr šis nav vienīgais brutālais dumpis pēdējā gada laikā. Februārī vairāku nemieru laikā četros cietumos dzīvību zaudēja 79 ieslodzītie.

Ekvadoras cietumi ir pārpildīti, turklāt problēmas raisa arī sargu trūkums. Policijai nereti nākas stāties pretim ar apbruņotiem cietumniekiem.

Pēc pēdējiem nemieriem Ekvadoras prezidents pasludināja ārkārtas situāciju valsts cietumu sistēmā, kas sniedz lielākas pilnvaras cietumiem, piemēram, izmantot militāros papildspēkus, lai atgūtu kontroli nepieciešamības gadījumā.

Ekvadora ir tranzīta valsts nelegālajam kokaīnam, kas tiek ievests no kaimiņvalstīm Peru un Kolumbijas. Ietekmīgi Meksikas narkotiku karteļi savu darbību veic ar vietējo bandu palīdzību.