foto: Dan Callister/Shutterstock/ Vida Press
Bites Dienvidāfrikā nogalinājušas 63 apdraudētas sugas pingvīnus
Aizsargātie putni atrasti miruši nelielā pilsētiņā netālu no Keiptaunas, kur dzīvo pingvīnu kolonija.
Pasaulē
2021. gada 21. septembris, 06:41

Bites Dienvidāfrikā nogalinājušas 63 apdraudētas sugas pingvīnus

Jauns.lv

Bišu bars pludmalē pie Keiptaunas nogalinājis 63 apdraudētos Āfrikas pingvīnus, atsaucoties uz Dienvidāfrikas Piekrastes putnu aizsardzības fondu, ziņo "The Guardian".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizsargātie putni atrasti miruši pludmalē, nelielā pilsētiņā netālu no Keiptaunas, kur dzīvo pingvīnu kolonija.

Pēc līķu izpētes secināts, ka pingvīni miruši no bišu dzēlieniem. Piekrastes putnu aizsardzības fonda veterinārārsts Deivids Roberts norādīja, ka dzēlienu pēdas konstatētas ap pingvīnu acīm.

"Šī ir ļoti reta parādība. Mēs neprognozējam, ka kas tāds notiks bieži, tā bijusi nejaušība. Notikuma vietā atrastas arī beigtas bites," viņš telefoniski pastāstīja aģentūrai AFP.

Teritorija, kur pingvīni gājuši bojā, ir nacionālais parks, un Keipas medus bites (Apis mellifera capensis) ir daļa no parka ekosistēmas.

"Pingvīni nedrīkst vienkārši tāpat nomirt, jo tiem jau tā draud izmiršana. Tie ir aizsargājamas sugas," sacīja Roberts. Paraugi, kas noņemti mirušajiem pingvīniem, nosūtīti arī slimību un toksikoloģijas pārbaudei.

"Nevienam no pingvīniem netika konstatēti ārēji fiziski ievainojumi," teikts parka paziņojumā. Pēcnāves apskatē secināts, ka pilnīgi visi pingvīni bija cietuši no vairākiem bišu dzēlieniem.

Āfrikas pingvīni (Spheniscus demersus), kas apdzīvo Dienvidāfrikas piekrasti un salas, ir iekļauti Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības Sarkanajā grāmatā, kas nozīmē, ka tiem draud liels izzušanas risks.