foto: EPA/Scanpix
EP deputāti aicina izveidot īpašu vīzu programmu Afganistānas sievietēm, kas meklē aizsardzību
Pasaulē
2021. gada 16. septembris, 21:09

EP deputāti aicina izveidot īpašu vīzu programmu Afganistānas sievietēm, kas meklē aizsardzību

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti aicina izveidot īpašu vīzu programmu Afganistānas sievietēm, kas meklē aizsardzību, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP pauž nožēlu par Afganistānas vardarbīgo ieņemšanu un aicina sniegt humāno palīdzību un koordinēti rīkoties, lai aizsargātu apdraudētās grupas.

"EP ir satriekts par iespējamiem pārkāpumiem, tostarp nāvessodiem, nepilngadīgo karavīru vervēšanu, miermīlīgu protestu un pretēju viedokļu apspiešanu un cilvēktiesību ierobežošanu, jo īpaši vēršoties pret sievietēm un meitenēm," ierakstīts EP pieņemtajā rezolūcijā.

Rezolūcijā, kas šodien pieņemta ar 536 balsīm "par", 96 "pret" un 50 balsojumā atturoties, EP deputāti aicina Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstis sadarboties, lai atvieglotu ES pilsoņu un apdraudēto Afganistānas iedzīvotāju evakuāciju, izmantojot drošus koridorus.

Rezolūciju atbalstījušie EP deputāti uzsver, ka lielākā daļa Afganistānas bēgļu vispirms meklēs aizsardzību kaimiņvalstīs, tāpēc ES būtu jāatbalsta šīs valstis un jāpalīdz izveidot humānās palīdzības koridorus pārtikas, ūdens, sanitārijas un medikamentu nodrošināšanai. ES līmeņa politiķi norāda, ka šāds atbalsts neaizvieto pilnvērtīgu Eiropas patvēruma un migrācijas politiku, kurā galvenā uzmanība jāpievērš visapdraudētāko un neaizsargātāko personu pārvietošanai. Tajā jāiekļauj īpaša vīzu programma Afganistānas sievietēm, kuras meklē aizsardzību no talibu režīma.

Parlaments mudina dalībvalstis atkārtoti izvērtēt pašreizējos un nesen iesniegtos patvēruma pieteikumus, tostarp noraidītos, un uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst veikt cilvēku piespiedu atgriešanu Afganistānā. EP deputāti atkārtoti aicina Eiropas Komisiju iesniegt likumdošanas priekšlikumu par humanitārajām vīzām un dalībvalstis vienlīdzīgi sadalīt atbildību, piedāvājot aizsardzību.

EP deputāti atzīst, ka ir vajadzīga operatīvā sadarbība ar talibu valdību, taču tikai loģistikas un humanitāros jautājumos, lai sniegtu humāno palīdzību civiliedzīvotājiem, kuriem tā nepieciešama, un panāktu drošu pārvietošanos ārvalstu un Afganistānas pilsoņiem, kuri vēlas pamest valsti.

Eiropas Parlamenta deputāti uzskata, ka ASV un starptautisko spēku izvešana no Afganistānas ir Rietumu ārpolitikas un drošības politikas un stratēģijas kolektīva neveiksme, no kuras ir jāizdara secinājumi.

Visbeidzot, deputāti uzsver, ka ES ir ievērojami jāstiprina savas spējas darboties autonomi un jāstiprina sadarbība aizsardzības jomā, veidojot īstenu Eiropas aizsardzības savienību, pavēstīja Krastiņš.