foto: LETA
Lietuvā ierosina izveidot "veloielas" un ierobežot elektroskūteru kustību
Cilvēks pārvietojas ar elektroskūteri Rīgā.
Pasaulē
2021. gada 14. septembris, 14:35

Lietuvā ierosina izveidot "veloielas" un ierobežot elektroskūteru kustību

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Satiksmes ministrija ierosinājusi iekļaut ceļu satiksmes noteikumos jaunu jēdzienu - "veloiela", kā arī apstiprināt īpašas satiksmes zīmes, kas regulētu elektroskrejriteņu kustību.

Par veloielām, kurās priekšroka tiktu paredzēta riteņbraucējiem, varētu pārtapt mierīgas ieliņas ar lēnu satiksmi, piemēram, vecpilsētās vai kūrortos. Tur tiktu atļauts pārvietoties gan motorizētiem, gan nemotorizētiem braucamrīkiem, bet būtu aizliegta apdzīšana un maksimālais ātrums nedrīkstētu pārsniegt 30 kilometrus stundā. Riteņbraucējiem šādās ielās arī nebūtu jāievēro prasība braukt iespējami tuvu ielas labajai malai.

Ieteikts arī ļaut pa sabiedriskajam transportam paredzētajām joslām braukt motocikliem, ja tās iezīmētas ar attiecīgu simbolu, kā arī invalīdu transportam.

Tiek apsvērta iespēja ieviest divu veidu satiksmes joslas - vienas tiktu apzīmētas ar burtu "A" un pa tām varētu braukt tikai sabiedriskais transports, paredzot arī iespēju ierīkot atsevišķus, tikai sabiedriskajam transportam paredzētus luksofora signālus, tikmēr ar "A+" iezīmētajās joslās varētu braukt ne tikai sabiedriskais transports, bet arī citi transportlīdzekļi, kam dotas attiecīgas tiesības, ieskaitot motociklus.

Ministrija ieteikusi ieviest arī jaunu aizlieguma zīmi motovelosipēdiem un elektroskrejriteņiem tajās pilsētu vietās, kur ir intensīva gājēju satiksme vai kur to nosaka citi satiksmes apstākļi.