foto: AFP/Scanpix
Pandēmijas laikā Lielbritānijā kļuvis populārs jauns zādzību veids
Pasaulē
2021. gada 3. septembris, 10:50

Pandēmijas laikā Lielbritānijā kļuvis populārs jauns zādzību veids

Jauns.lv

Koronavīrusa pandēmijas laikā Lielbritānijā novērots iepriekš ne tik bieži fiksēta nozieguma pieaugums - pērn reģistrēti 2000 mājdzīvnieku zādzību. Lielbritānijas valdībā nu apspriež veidus, kā pastiprināt sodu par šādu noziedzīgu nodarījumu.

Kā raksta BBC, šobrīd mājdzīvnieka zādzība Lielbritānijā tiek uzskatīta par īpašnieka īpašuma nozaudēšanu, taču ministri vēlas, lai tā tiktu atzīta par kriminālu noziegumu, kurā turklāt tiktu ņemtas vērā arī emocionālās ciešanas, ko dzīvnieka zaudēšana var radīt.

Šis priekšlikums ir viens no vairākiem ieteikumiem, ko ziņojumā iesaka Mājdzīvnieku zādzību darba grupa, kura izveidota, lai novērstu turpmāku šādu incidentu skaita pieaugumu.

Darba grupa sastāv no valdības pārstāvjiem, policistiem, prokuroriem un vietējo varas iestāžu darbiniekiem. Tajā tiek pētīti ziņojumi no dzīvnieku labturības grupām, dzīvnieku tiesību aktīvistiem, akadēmiķiem un citiem ekspertiem.

Konstatēts, ka septiņās no 10 mājdzīvnieku zādzībām, kas reģistrētas policijā, noziegums vērsts pret suni.

Lai gan šobrīd Lielbritānijā maksimālais sods, ko var piespriest par zādzību, ir septiņi gadi cietumā, ministri norāda, ka attiecībā uz mājdzīvniekiem šāda soda apsvēršana būtu sarežģīta, jo soda smagumu daļēji nosaka nozagtās lietas vērtība naudas izteiksmē.

Vēl nav izlemts, kādu sodu varētu piemērot par jaunieviestā mājdzīvnieka nolaupīšanas pārkāpumu.

Atsaucoties uz dzīvnieku labdarības organizācijas "Dogs Trust" datiem, pirmās Covid-19 dēļ izsludinātās karantīnas laikā Lielbritānijā ievērojami pieaugušas cenas vairākām Apvienotajā Karalistē pieprasītākajām suņu šķirnēm. Dažu suņu vērtība pieaugusi pat par 89%. Darba grupa sprieda, ka tas, iespējams, padarījis suņu zādzību pievilcīgāku noziedzniekiem, kuri grib gūt labumu no pieaugošā pieprasījuma pēc mājdzīvniekiem.

Interneta meklētājprogrammā "Google" frāze "nopirkt kucēnu" Anglijā izsludinātās karantīnas laikā no pērnā gada marta līdz augustam meklēta par 160% biežāk nekā iepriekš.

Mājdzīvnieku zādzību novēršanai darba grupa ieteikusi arī izveidot kopīgas datu bāzes, piemēram, policijā, kur mājdzīvnieku īpašnieki varētu nodot sava mīluļa fotogrāfiju un DNS, lai nozagšanas gadījumā to varētu vieglāk identificēt.

Tāpat nepieciešama vienkāršāka piekļuve dažādām pieejamajām mikročipu datu bāzēm.

Iekšlietu ministre Priti Patela sacīja: "Mājdzīvnieka zādzība ir šausmīgs noziegums, kas ģimenei var radīt lielus emocionālus pārdzīvojumus, kamēr neiejūtīgie noziedznieki piepilda savas kabatas. Jaunais mājdzīvnieku nolaupīšanas noziegums parādīs to, ka dzīvnieki ir kas daudz vairāk nekā tikai īpašums, un dos policijai papildu tiesības šos neadekvātos pārkāpējus saukt pie atbildības."