foto: Shutterstock
Māte Vācijā pietiesā kompensāciju par pārāk tālu bērnudārzu
Vācijas bērnudārzos trūkst vairāk nekā 200 000 vietu.
Pasaulē
2021. gada 25. jūlijs, 06:53

Māte Vācijā pietiesā kompensāciju par pārāk tālu bērnudārzu

Jauns.lv / LETA

Vācijā kāda māte pietiesājusi no valsts 23 000 eiro, jo viņas atvasei piedāvātais bērnudārzs atrodas pārāk tālu no mājām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kopš 2013. gada Vācijā ar likumu noteikts, ka katram bērnam no gada vecuma ir tiesības uz vietu bērnudārzā, taču realitātē tas bieži vien ir nesasniedzams sapnis. Vietu trūkums dārziņos ir katastrofāls, pieteikt bērnu vecāki steidzas jau tūlīt pēc viņa nākšanas pasaulē.

Tā rīkojās arī kompensāciju ieguvusī sieviete no Frankfurtes pie Mainas, pieteikumā norādot visus bērnudārzus viņas mājvietas un darba tuvumā.  Vietu piešķīra, taču attālums bija tik liels, ka viņai ar auto ik dienu ceļā turp un atpakaļ vajadzēja tērēt ap divām stundām, ieskaitot sastrēgumus, vēsta Deutsche Welle.

Kādu laiku māte cieta, līdz neizturēja un vērsās tiesā, kas lēma viņai par labu. Spriedumā teikts, ka bērnudārza atrašanās vietai “jāatbilst bērna un viņa vecāku konkrētām individuālām vajadzībām laikā un telpā”. Ikdienas braukāšanas dēļ sieviete zaudējusi gan daļu ienākumu, gan nervu šūnas.

2019. gadā Vācijas bērnudārzos bija 237 000 vietu liels deficīts. Tas nozīmē, ka katram desmitajam bērnam vecumā līdz trim gadiem vieta bija atteikta, norāda Ķelnes Vācijas ekonomikas pētījumu institūts. Pedagogu skaits no teju 56 000 darbinieku 2015. gadā pieaudzis līdz 73 200 pērn, tomēr arī tas ir nepietiekami. Turklāt aizvien vairāk māšu nevēlas pārtraukt darbu ilgāk par gadu.

Tikmēr dzimstība pandēmijas laikā Vācijā pieaugusi – martā ar gandrīz 66 000 jaundzimušo sasniegts augstākais mēneša rādītājs pēdējo 23 gadu laikā. Iepriekš pēdējo reizi 65 000 jaundzimušo slieksnis pārkāpts 1998. gada martā.