foto: REUTERS/SCANPIX
Bīstamā "melnā sēnīte" turpina mocīt indiešus - miruši jau vairāk nekā 4000 cilvēku
15 gadus veca meitene "melnās sēnītes" dēļ zaudējusi aci
Pasaulē
2021. gada 21. jūlijs, 13:26

Bīstamā "melnā sēnīte" turpina mocīt indiešus - miruši jau vairāk nekā 4000 cilvēku

Jauns.lv

Ar "melno sēnīti" jeb mukormikozi, kas Indijā pasludināta par epidēmiju, līdz šim saslimuši jau vairāk nekā 45 000 cilvēku, bet vismaz 4300 miruši, raksta BBC.

Gandrīz puse no sasirgušajiem joprojām ārstējas. Šī agresīvā infekcija ietekmē degunu, acis un dažreiz arī smadzenes. Ārsti uzskata, ka slimības izplatīšanos ir veicinājis Covid-19 vīruss un tam izmantotie ārstēšanas paņēmieni. Pirms otrā koronavīrusa uzliesmojuma mukormikoze bija reti sastopama infekcija. 

Ārsti uzskata, ka pārpildītās slimnīcas Indijā un medicīniskā skābekļa trūkums veidojis sēnītei labēlīgu vidi. Tā nokļūst slimnieka organismā caur elpceļiem, sliktākajos gadījumos skarot seju un smadzenes. 

Cīņa ar "melnās sēnītes" epidēmiju Indijā

Pēc otrā Covid-19 viļņa Indija cīnās ar desmitiem tūkstošu "melnās sēnītes" jeb mukormikozes gadījumu. Slimība Indijā izraisījusi tūkstošiem cilvēku nāvi ...

gallery icon
22

Indijas ārsti saka, ka "melnā sēnīte" rodas arī Covid-19 ārstēšanai izmantoto steroīdu dēļ. Īpašs risks to saķer esot diabēta slimniekiem, kā arī cilvēkiem ar nopietnu imūndeficītu, piemēram, vēža slimniekiem vai cilvēkiem ar HIV/AIDS.

Steroīdi samazina Covid-19 iekaisumu plaušās un, šķiet, palīdz apturēt bojājumus, kas var rasties, kad ķermeņa imūnsistēma cenšas spēkoties ar koronavīrusu.

Tomēr steroīdi arī novājina imunitāti un paaugstina cukura līmeni asinīs. Tādējādi rodas labvēlīga vide sēnīšu sporām. 

Ārsti novērojuši, ka mukormikoze sākas aptuveni 12 līdz 18 dienas pēc pacienta izveseļošanās no Covid-19.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem visvairāk "melnās sēnītes" gadījumu reģistrēti Mahārāštras, Gudžarātas, Tamilnādas un Rādžastānas štatos. Divos no tiem - Mahārāštrā un Gudžarātā - fiksēti 1785 nāves gadījumi.

Bengalūru pilsētas acu ķirurgs Ragurašs Hedže ir ārstējis vairākus mukormikozes pacientus. Viņš uzskata, ka patiesais saslimšanas un nāves gadījumu skaits ir daudz lielāks. "Parasti nāve no mukormikozes notiek nedēļas vai mēnešus pēc saslimšanas. Mūsu pašreizējā sistēma nav pietiekoši laba, lai apkopotu šos datus," viņš norādījis BBC.

Viņš piebilda, ka, piemēram, attālās lauku slimnīcās mukormikozes diagnosticēšana ir sarežģīta iztrūkstošā medicīnas aprīkojuma dēļ. Tikai daļa slimības pacientu nonāk lielajās slimnīcās, turklāt ir arī tādi, kuri miruši vēl pirms medicīniskās palīdzības saņemšanas.

Ārsti Indijā norāda, ka pretsēnīšu injekcijas ir vienīgās zāles, kas ir efektīvas pret mukormikozi. Tās ir ļoti retas, jo līdz šim tika ražotas mazos daudzumos. 

Pirms koronavīrusa pandēmijas Indijā tika reģistrēti aptuveni 50 mukormikozes gadījumu gadā, savukārt Eiropā un ASV tika reģistrēts aptuveni viens gadījums reizi divos gados. Slimības biežums Indijā tiek skaidrots ar vides īpatnībām un diabēta slimnieku daudzumu.