foto: REUTERS/SCANPIX
Bijušais "Nissan" vadītājs Gosns beidzot atklāj, kā viņš no Japānas izbēdzis kastē
Bijušajam "Nissan" vadītājam Karlosam Gosnam izdevies izbēgt no 15 gadu ieslodzījuma Japānā.
Pasaulē
2021. gada 15. jūlijs, 06:58

Bijušais "Nissan" vadītājs Gosns beidzot atklāj, kā viņš no Japānas izbēdzis kastē

Jauns.lv

Bijušais automašīnu ražotāja "Nissan" vadītājs Karloss Gosns kādā aukstā decembra naktī 2019. gadā, pusotru stundu sēžot mūzikas instrumentu kastē, gaidīja, kad pacelsies lidmašīna, kas viņam ļaus izbēgt no Japānas, kur viņam draudēja 15 ieslodzījuma gadi. Ekskluzīvā intervijā medijam BBC bēdīgi slavenais Gosns beidzot atklāj, kā viņam izdevies īstenot savu bēgšanas plānu.

"Es nekad neko nebiju tik ilgi gaidījis savā dzīvē, kā tās 30 minūtes, ko es pavadīju kastē lidmašīnā, gaidot, kad tā pacelsies," atceras Gosns.

Bijušais "Nissan" un "Renault" vadītājs devies caur Tokijas ielām maskējies, iekāpis milzīgā mūzikas audioiekārtu kastē, kurā nogādāts ātrvilcienā, kas aizvedis viņu uz lidmašīnu Osakā, lai izbēgtu no Japānas uz savu dzimteni Libānu. 

"Pati labākā sajūta bija tieši par to, ka man beidzot būs iespēja izstāstīt savu stāstu," teica Gosns.

foto: Scanpix.com
Karloss Gosns izbēdzis no Japānas, sēžot lielā audioiekārtu kastē.

Arestēts par miljoniem eiro lielu ienākumu slēpšanu

Kā Jauns.lv jau iepriekš ziņojis, Brazīlijā dzimušais libāniešu izcelsmes uzņēmējs Gosns apsūdzēts par to, ka slēpis miljoniem eiro vērtus ienākumus, kurus guvis uzņēmumā "Nissan", un par kompānijas līdzekļu izmantošanu privātām vajadzībām.

"Viss ko es no šī momenta atceros, ir šoks un sasalums no traumas," atminas Gosns par brīdi, kad viņš tika arestēts Tokijā pirms trim gadiem. "Tā sajūta ir tāda, it kā tevi notriektu autobuss vai kaut kas cits ļoti traumatizējošs."

Jauns.lv jau ziņojis, ka Gosns 2018. gada novembrī tika apcietināts Japānā, taču pēc atbrīvošanas pret drošības naudu 2019. gada aprīlī viņam tika noteikti būtiski ierobežojumi, tostarp attiecībā uz ceļošanu uz ārvalstīm.

Tokijā sagūstītajam Gosnam tika atņemtas visas personīgās mantas, iedotas cietuma formas un nozīmēta ieslodzījuma kamera. "Man pēkšņi bija jāiemācās izdzīvot bez pulksteņa, bez datora, bez telefona, bez ziņām, bez pildspalvas. Man nebija nekā."

Gosnu atbrīvoja pret drošības naudu, taču vairāk nekā gadu viņš periodiski pavadīja apcietinājumā vai mājas arestā Tokijā, gaidot savu tiesas prāvu, kam nebija nozīmēts datums. Gosna nākotne neizskatījās spoža - pastāvēja iespēja, ka viņa tiesas prāva Japānā būtu jāgaida pat gadiem, turklāt viņam draudēja 15 gadu ieslodzījums valstī, kur par vainīgiem atzīst 99,4% apsūdzēto. 

Ar ātrvilcienu un divām lidmašīnām no Japānas uz Libānu

Sēžot mājas arestā, Karlosam Gosnam tika pateikts, ka viņš vairāk nedrīkstēs kontaktēties ar savu sievu Karolu. Tas bija pēdējais salmiņš, kas apsūdzēto Gosnu pamudināja uz bēgšanu. 

Kā Jauns.lv jau ziņoja, Gosns, kurš Tokijā tika atbrīvots pret drošības naudu līdz prāvai saistībā ar apsūdzībām finanšu pārkāpumos, 30. decembrī negaidīti ieradās Libānā. Viņš lidojis ar vienu lidmašīnu no Osakas Japānā uz Stambulu, un tur Ataturka lidostā pārsēdies citā lidmašīnā, ar kuru devies uz Beirūtu. Abas lidmašīnas veica čārterreisus.

Bija svarīgi, lai bēgšanas plānā neviens viņu nepamanītu, tādēļ viņam nācās slēpt savu seju. Bet kā gan kāds tik (bēdīgi) slavens Japānā varētu tikt no savas mājas galvaspilsētā līdz pat lidostai un izbēgt no valsts, neviena nepamanīts?

Bijušais "Nissan" prezidents atklāja, ka viņam nācies iemainīt sev ierastos luksusa klases uzvalkus uz kaut ko ikdienišķāku - džinsiem un kedām.

Slēpšanās lielā kastē, kas paredzēta mūzikas instrumentiem, bija "visloģiskākā ideja, it īpaši, laikā, kad Japānā notika daudz koncertu", intervijā stāstīja Gosns.

No Tokijas uz Osaku, kur viņu gaidīja privātā lidmašīna, Gosns devies ar ātrvilcienu, kas var sasniegt pat 320 kilometrus stundā. Taču uz vilciena klāja viņš devies jau ieslodzīts lielajā kastē. 

Tiesvedības pret iesaistītajiem, pats Gosns - brīvībā

"Iekāpjot kastē, es nedomāju par pagātni vai nākotni. Es domāju par to brīdi," stāsts Gosns. "Man nebija bail, man vispār nebija emociju. Tikai saspringta koncentrēšanās uz domu, ka šī ir mana iespēja un ka es to nedrīkstu salaist dēlī. Ja es šo iespēju palaidīšu garām, man nāksies samaksāt ar savu dzīvi, ar dzīvi ieslodzījumā Japānā."

Kasti ar bēgošo Gosnu uz lidostu transportēja divi vīrieši - tēvs un dēls -, kuri uzdevās par mūziķiem. Gosns atminās, ka viņš kastē pavadījis aptuveni pusotru stundu, lai gan tas esot licies kā pusotrs gads. 

Privātā lidmašīna pacēlās plānotajā laikā, un Karloss Gosns aizlidoja līdz Turcijai, kur iekāpa citā lidmašīnā, kas viņu nogādāja Beirūtā nākamajā rītā. 

Kā Jauns.lv jau ziņoja, pēcāk Turcija uzsāka tiesvedību par nelegāla migranta kontrabandu pret septiņiem cilvēkiem, kuri palīdzēja Gosnam aizbēgt. Tostarp, privātas aviokompānijas amatpersona, četri piloti un divi stjuarti, kas uzdevās par mūziķiem.

Gosns patlaban ir atbrīvots no ieslodzījuma, un, tā kā Libānai un Japānai nav vienošanās par notiesāto izdošanu, Gosnam ir atļauts palikt savā senču dzimtenē.