foto: Vida Press
Ērču encefalīta vietā trešo reizi potē pret kovidu. Tallinā medmāsa sajauc vakcīnas
Igaunijas galvaspilsētā kāda sieviete medmāsas kļūdas dēļ trīs reizes vakcinēta pret Covid-19.
Pasaulē
2021. gada 14. jūlijs, 11:17

Ērču encefalīta vietā trešo reizi potē pret kovidu. Tallinā medmāsa sajauc vakcīnas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kamēr mediķi vēl spriež, kad un vai vispār vajadzēs revakcinēties pret Covid-19, mūsu ziemeļu kaimiņvalsts Igaunijas galvaspilsētā Tallinā kāda sieviete jau trešo reizi ir potējusies pret kovidu. Tas noticis medmāsas kļūdas dēļ, kura Katarīnu-Jeti Sjerdi ērču encefalīta vietā atkārtoti, jau trešo reizi, vakcinēja pret kovidu.

Šīs nedēļas pirmajā dienā Katarīna-Jeta devās uz Tallinas privāto klīniku „Confido”, lai vakcinētos pret ērču encefalītu, bet medmāsas kļūdas dēļ saņēma „Janssen” kovidpoti.

„Apmēram 15 minūtes pēc injekcijas man piezvanīja no klīnikas,” Igaunijas Radio stāsta Katarīna-Jete. Sievietei jautāja, vai viņa jau iepriekš ir saņēmusi vakcīnu pret Covid-19. „Es atbildēju apstiprinoši. Pēc tam man jautāja, kāpēc tagad atkal esmu vakcinējusies ar „Janssen” vakcīnu. Teicu, ka biju ieradusies potēties pret ērču encefalītu, nevis pret Covid-19. Tad viņi man lūdza ātri lūdza atgriezties medicīnas centrā,” stāsta kļūdas dēļ revakcinētā sieviete.

Viņai jau likās dīvaini tas, ka pēc vakcinācijas pret ērcēm viņai lika pasēdēt 15 minūtes, lai pārliecinātos, ka potei nav nekādas blakusparādības. Bet Katarīnai-Jetei pat prātā neiešāvās doma, ka viņa būtu saņēmusi nepareizo vakcīnu.

To, ka sieviete saņēmusi nepareizo vakcīnu ātri vien konstatēja pati medmāsa. Medicīnas centra „Confido” vadītājs Kadijs Lambots Igaunijas Radio teica, ka teorētiski koronavīrusa vakcīnas trešajai devai nekādā veidā nevajadzētu nelabvēlīgi ietekmēt veselību.

Lambots ERR sacīja, ka notikušais bija medmāsas cilvēciskā kļūda un piebilda: „Protams, mēs esam atbildīgi par savu rīcību. Un „Confido” nepieciešamības gadījumā piedāvās sievietei ārstēties.”

Zinātnes padomes vadītāja, profesore Irja Lutsara, kura Igaunijas valdību konsultē jautājumos saistībā ar koronavīrusu, arī apgalvo, ka „nekas slikts nevarētu notikt ar personu, kura saņēmusi Covid-19 vakcīnas trešo devu”.