foto: AP/Scanpix
Beļģijā no Covid-19 mirušai sievietei konstatēti divi vīrusa varianti
Pasaulē
2021. gada 11. jūlijs, 09:46

Beļģijā no Covid-19 mirušai sievietei konstatēti divi vīrusa varianti

Jauns.lv

Pēc gadījuma Beļģijā, kad no Covid-19 mirusi paciente, kurai konstatēti divi vīrusa varianti, eksperti brīdina, ka vienlaicīgi ir iespējams slimot ar vairākiem Covid-19 vīrusa variantiem, raksta BBC.

Sieviete bijusi inficēta ar diviem vīrusa variantiem - alfa un beta variantu, par kuru izcelsmi attiecīgi uzskatāma Lielbritānija un Dienvidāfrika, ziņo BBC.

90 gadus vecā sieviete, kura nomira 2021. gada martā Beļģijā, nebija vakcinēta.

Ārstiem ir aizdomas, ka viņa inficējusies no diviem dažādiem cilvēkiem. Viņi uzskata, ka šis ir pirmais dokumentētais šāda veida gadījums, un, kaut arī reti, līdzīgas "dubultinficēšanās" pastāv.

Gadījums ar šo pacienti tiek apspriests šī gada Eiropas klīniskās mikrobioloģijas un infekcijas slimību kongresā, raksta BBC.

90 gadus vecā paciente, kura bija inficējusies ar diviem "satraucošākajiem variantiem" - visbīstamākajām jaunajām koronavīrusa versijām - slimnīcā sākotnēji tika ievietota pēc vairākiem samaņas zudumiem, bet vēlāk viņai saasinājušās elpošanas problēmas.

Paraugu testi, kas ņemti, kad viņa tika uzņemta slimnīcā, atklāja, ka viņai ir Covid-19, ko vienlaikus izraisījušas divas dažādas pandēmiskā vīrusa mutācijas versijas - alfa un beta.

Vadošā pētniece Anne Vankērbergena norāda, ka laikā, kad sieviete slimojusi, abi šie vīrusa varianti cirkulējuši Beļģijā, tāpēc, visticamāk, viņa inficējusies no vairākiem cilvēkiem. Diemžēl nav zināms, kur un kā viņa vīrusu saķērusi.

"Viņa bija dāma, kas dzīvoja viena, bet pie viņas nāca daudz palīgu, kuri rūpējās par viņu," stāsta Vankērbergena. "Ir grūti pateikt, vai vienlaicīgā inficēšanās ar abiem bažas izraisošajiem variantiem bija iemesls ātrajām pacientes veselības stāvokļa izmaiņām."

Zināms, ka 2021. gada janvārī Brazīlijas pētnieki ziņoja par diviem gadījumiem, kad pacienti vienlaikus bija inficējušies ar divu veidu koronavīrusa variantiem, no kuriem viens bija gamma variants. 

Tikmēr Portugālē nesen ārstēts kāds 17 gadus vecs jaunietis, kurš, šķiet, inficējies ar otru Covid-19 vīrusa variantu, vienlaikus vēl atgūstoties no pirmā varianta.