foto: Instagram @rossiyana_markovskaya
Glītie Krievijas ģenerāļi ar "Instagram" kontiem
Šoigu preses sekretārei Markovskai ir divi "Instagram" konti – viens oficiālais ministrijas, bet otrs privātais.
Pasaulē
2021. gada 17. jūnijs, 05:22

Glītie Krievijas ģenerāļi ar "Instagram" kontiem

Kārlis Seržants

Jauns.lv

No visai seniem laikiem zināmais teiciens - “kurš karavīrs gan nesapņo reiz kļūt par ģenerāli” pēdējā laikā Krievijā ir guvis jaunu skanējumu. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu ir pārsteidzis savas valsts armijas virsniekus, ģenerāļa pakāpes piešķirot divām sievietēm, kuras nebija sasniegušas pat vēl 30 gadu vecumu.

Nav tā, ka Krievijas dienestos, kuros pastāv dienesta pakāpju sistēma, līdz šim nebūtu bijis sieviešu – ģenerāļu. Atsevišķas sievietes šai pakāpei atbilstošus amatus ieņem tiesu izpildītāju un nodokļu dienestos, kā arī policijā, taču viņas visas to ir sasniegušas pēc ilgiem darba gadiem attiecīgajā resorā.

Jāatzīmē, ka kārtējās pakāpes saņemšana notiek pēc konkrēta izdienas laika un šo pakāpi miera laikā parasti sasniedz aptuveni piecdesmit gadu vecumā. Piemēram, kosmonaute Valentīna Tereškova kļuva par pirmo sievieti ģenerāli Krievijā vien 1995. gadā – 58 gadu vecumā un īsi pirms došanās pensijā.

Pavisam citādi karjera ir izvērtusies divām žurnālistēm, kurām palaimējies nokļūt aizsardzības ministra Šoigu aizbildniecībā.

Modeles āriene un galvu reibinoša karjera: 27 gadu vecumā Marija Kitajeva kļūst par ģenerālleitnantu

Vispirms valsti pārsteidza bijusī modele, aktrise un armijas televīzijas kanāla “Zvezda” žurnāliste Marija Kitajeva. Ministrs viņu bija ievērojis kādā no raidījumiem, kad vēl strādāja par Maskavas apgabala gubernatoru. Tolaik Šoigu viņu bija uzaicinājis darbā par preses sekretāri.

Kad 2012. gadā Šoigu stājās aizsardzības ministra amatā, Kitajeva kļuva par paša ministra padomnieci.

Jau 2014. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja pavēli, ar kuru Kitajevai piešķīra klasifikāciju “Krievijas Federācijas 3. klases īstenais valsts padomnieks” . Tā 27 gadu vecumā viņa kļuva par ģenerālleitnantu. Tiesa, visai ātri pēc pakāpes saņemšanas Kitajeva nolēma veltīt sevi ģimenes dzīvei un kļuva par trīs bērnu mammu.

Arī tad, ja viņa izlems neatgriezties darbā ministrijā, pateicoties visai specifiskajam Krievijas armijas uzbūves principiem, Kitajeva varēs kļūt par rezerves ģenerāli un turpinās saņemt atbilstošu pensiju, neatkarīgi no vecuma un izdienas laika.

Kitajevas pēdās seko Rosijana Markovska

Pēc Kitajevas aiziešanas vieta pie Šoigu sāniem ilgi tukša nepalika. Jau pieminētajā televīzijas kanālā “Zvezda” viņam acīs iekrita vēl viena burvīga raidījuma vadītāja – Rosijana Markovska. Viņa ir dzimusi Vladivostokā, kur arī ieguvusi žurnālistes izglītību, taču 2015. gadā nolēma doties “iekarot Maskavu”. Kādu laiku pastrādājusi armijas televīzijā, viņa kļuva par Šoigu preses sekretāri.

Pēc visa spriežot, Markovska ir iekarojusi viņa uzticību, jo viņa bieži ministra vārdā sniedz oficiālos Aizsardzības ministrijas paziņojumus. Par ģenerāļa pakāpes piešķiršanu 26 gadu vecumā baumas virmoja jau aizvadītajā gadā, taču tad Markovska to noliedza. Tomēr jau šogad viņa darīja galu baumām, publiski parādoties ģenerāļa formas tērpā.

Par viņas privāto dzīvi īsti nekas nav zināms. Markovskai ir divi "Instagram" konti – viens oficiālais ministrijas, bet otrs privātais.

Privātajā kontā viņa izliek arī fotogrāfijas peldkostīmā, jo viņas auguma parametri ir visai iespaidīgi – 175 centimetrus garās sievietes svars ir 60 kilogrami. Jāatzīmē gan, ka Krievijā nav reti gadījumi, kad par šādām fotogrāfijām internetā, piemēram, skolotājas atlaiž no darba. Ministrijā viņa ir izpelnījusies iesauku “mūsu aizsardzībiņa” un kolektīvs mēļo, ka Šoigu kabinetā viņa, visticamāk, darot to pašu, ko Monika Leviska ar Bilu Klintonu.

Šoigu vadītajā ministrijā gan ir vēl viena ģenerāļa pakāpes īpašniece – armijas ģenerāle Tatjana Ševcova, kura ir ministra vietniece finansu jautājumos. Ševcovu Šoigu saņēma mantojumā no iepriekšējā ministrijas vadītāja Anatolija Serdjukova, kuram Ševcova bija sekojusi līdzi visos viņa amatos visa darba mūža gaitā. Pašu Serdjukovu atstādināja no amata par finansu mahinācijām un valsts līdzekļu piesavināšanos, bet viņa vietniece, kura par šo jomu atbildēja, amatā palika.

foto: ddp/abaca press/ Kremlin Press Center / Handout / Anadolu Agency/ Vida Press
Armijas ģenerāle Tatjana Ševcova.

Interesanti, ka arī pats aizsardzības ministrs līdz nokļūšanai amatā armijā nav pavadījis nevienu dienu, jo savu karjeru sāka glābšanas dienestā. Tas tomēr nav viņam traucējis pašam saņemt desmitiem kaujas apbalvojumu. Pēc ministrijā pavadītajiem deviņiem gadiem Šoigu fotogrāfijas parādes formas tērpā rāda, ka apbalvojumu skaita ziņā viņš tālu pārspēj Lielā Tēvijas kara maršalus un jau tuvojas Leonīdam Brežņevam.

Viņš gan ir viens no vistuvākajiem Putina līdzgaitniekiem, un tas šajā valstī izsaka visu.

Glītā policijas ģenerāle - Irina Volka

Ja pie jaunajām armijas ģenerālēm tauta jau bija pieradusi, tad ģenerālmajora pakāpes piešķiršana 43 gadus vecajai Irinai Volkai Iekšlietu ministrijai (IeM) nāca kā liels pārsteigums. Tiesa gan, viņa šajā resorā ir pavadījusi krietni ilgāk, nekā viņas pieminētās kolēģes.

Volka 2000. gadā ir pabeigusi Iekšlietu ministrijas akadēmiju un sākotnēji vadīja ar policijas tematiku saistītus raidījumus dažādos televīzijas kanālos. 2011. gadā viņa kļuva par Krievijas IeM Ekonomiskās drošības un pretkorupcijas pārvaldes preses sekretāri.

foto: Kommersant Photo Agency/Shutterstock/ Vida Press
Ģenerālmajora pakāpi ieguvusi Irina Volka.

Jāteic, ka arī viņa izcēlās ar ļoti efektīgu ārējo izskatu un tolaik sociālajos tīklos daudzi rakstīja, ka ir gatavi paveikt pat kādu ekonomisko noziegumu, lai tikai lieku reizi Volku redzētu televīzijā.

Pēc kļūšanas par oficiālo IeM preses pārstāvi, jau 2020. gada februārī ar Putina rīkojumu viņas saņemtā ģenerāļa pakāpe izraisīja visai plašas diskusijas sabiedrībā. Policijā ģenerāļu skaits ir daudz mazāks nekā armijā, šādu pakāpi parasti saņem darbinieks, kurš vada apgabala vai lielas pilsētas visas policijas darbu.

Volka ir juridisko zinātņu kandidāte un vairāku grāmatu autore, savukārt žurnālisti ir izpētījuši, ka viņai slēpti, iespējams, pieder daļas ļoti elitārā fitnesa klubā.

Pavisam Krievijā dažādos dienestos ir aptuveni 15 sieviešu ar ģenerāļu pakāpēm, taču pārsvarā viņas to ir sasniegušas tikai pēc ilgiem, attiecīgajā dienestā pavadītiem gadiem.

Atgādināsim, ka Latvijā brīvvalsts laikos ģenerāļa pakāpi ir saņēmušas vien divas sievietes – 2004. gadā šo pakāpi saņēma Latvijas Policijas akadēmijas rektore Ārija Mekališa, bet 2017. gadā par tādu kļuva Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure.