foto: ZUMAPRESS.com
ES Covid-19 sertifikātam vajadzētu sākt darboties no 1.jūlija
Pasaulē
2021. gada 21. maijs, 16:28

ES Covid-19 sertifikātam vajadzētu sākt darboties no 1.jūlija

Jauns.lv / LETA

Eiropas Savienības (ES) Covid-19 sertifikātam vajadzētu sākt darboties no 1.jūlija, piektdien paziņojis ES tieslietu komisārs Didjē Rendērs.

Taču dalībvalstīm, kurām būs nepieciešams vairāk laika sertifikāta ieviešanai, 1.jūlijam sekos sešu nedēļu ilgs pārejas periods, sacīja Rendērs.

Eiropas Parlaments (EP), Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ceturtdien vienojās jautājumā par ES Covid-19 sertifikātu.

Rendērs šo vienošanos nodēvēja par labām ziņām visiem Eiropas pilsoņiem.

Sertifikāta ieviešana ļaus ES pilsoņiem brīvāk pārvietoties pa ES, ievērojot drošību veselības jomā, un atbalstīs ekonomikas sektorus, kas atkarīgi no kustības brīvības, žurnālistiem Briselē sacīja Rendērs.

Sertifikāts būs pieejams gan digitālā, gan papīra formātā. Tas apliecinās, ka persona ir vakcinēta pret koronavīrusu vai nesen saņēmusi negatīvu testa rezultātu, vai ir atveseļojusies no tā - praksē tie būs trīs atšķirīgi dokumenti.

Tiklīdz plāns būs pilnībā īstenots, ES dalībvalstīm principā vairs nebūs jāievieš nekādi papildu ierobežojumi ceļošanai personām, kam ir šāds sertifikāts.

Plānots, ka vienotā ES sistēma ļaus dalībvalstīm izsniegt sertifikātus, kas pēc tam tiks atzīti arī citās ES dalībvalstīs.

Rendērs sacīja, ka visām ES dalībvalstīm pa jūniju jāsagatavojas sertifikāta ieviešanai, un ES ir piedāvājusi tehnisku atbalstu un finansiālu palīdzību šajā procesā.

ES Covid-19 sertifikātu plānots apspriest ES samitā, kas pirmdien un otrdien plānots Briselē. Pēc tam vienošanās būs jāapstiprina EP sēdē, kas plānota Strasbūrā no 7.jūnija līdz 10.jūnijam.