foto: AP/Scanpix
Lietuvā nedienas ar jauno vienoto vakcinācijas reģistrācijas sistēmu
Pasaulē
2021. gada 17. maijs, 14:35

Lietuvā nedienas ar jauno vienoto vakcinācijas reģistrācijas sistēmu

Jauns.lv / LETA

Lietuvā no pirmdienas visas valsts mērogā sākusi darboties elektroniskā Covid-19 vakcinācijas reģistrācijas sistēma vietnē "koronastop.lt", kas saskārusies ar tehniskām problēmām, tikmēr otra alternatīva potes pieteikšanai - karstā tālruņa līnija 1808 - ir pārslogota un brīžiem saņem pat 400 zvanus sekundē.

Elektronisko Covid-19 reģistrācijas sistēmu sākotnēji izmantoja tikai trīs lielākās pilsētas - Viļņa, Kauņa un Klaipēda, bet pakāpeniski tai pievienojušās pārējās 57 Lietuvas pašvaldības, taču pirmajā vienotās sistēmas darba dienā tai ir grūti pieslēgties.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījusi veselības ministra pārstāve Aiste Šuksta, pakalpojuma sniedzējs - kompānija "Tarptautine skubios medicinos akademija" - strādā pie problēmu novēršanas, bet, ja izrādīsies, ka tas nav izdarāms īsā laikā, paredzēta vēl viena iespēja - pieteikšanās pacientu iepriekšējās reģistrācijas sistēmā.

Savukārt karstā tālruņa līnija spēj apkalpot tikai nelielu daļu zvanītāju, lai gan nesen divkāršojusi darbinieku skaitu un no šodienas tur, strādājot maiņās, uz tālruņa zvaniem atbild kopumā 120 cilvēki.

Kā pastāstījis līnijas administratores - Kauņas neatliekamās palīdzības stacijas - direktors Nerijus Mikeļonis, ņemot vērā elektroniskās reģistrācijas sistēmas problēmas, šobrīd tālruņu līnijas noslodze ir milzīga - sekundē tā saņem 250 līdz 400 zvanu. No otrdienas šim darbam tiks piesaistīti arī privātie zvanu centri, bet pašas karstās līnijas darbinieku skaitu plānots palielināt līdz 360, pieņemot darbā arī 120 pašvaldību deleģētus cilvēkus, kuri strādās attālināti.

Pašlaik Lietuvā vispārējā kārtībā tiek vakcinēti cilvēki no 45 gadu vecuma, bet dažās pašvaldībās šīs vecuma grupas cilvēku potēšana sākusies jau agrāk. Masveida vakcinācija vecumā no 16 gadiem sāksies 31.maijā.

Kā ziņots, pret Covid-19 Lietuvā jau vakcinēti kopumā 863 957 cilvēki, tostarp 444 754 cilvēkiem vakcinācijas process pabeigts.