foto: AP/Scanpix
Lihtenšteinas princi vaino Rumānijas lielākā lāča Artūra nošaušanā
2019. gadā uzņemtais attēls ar Artūru.
Pasaulē
2021. gada 6. maijs, 10:43

Lihtenšteinas princi vaino Rumānijas lielākā lāča Artūra nošaušanā

Jauns.lv

Vides aizstāvju organizāciju pārstāvji vaino Lihtenšteinas princi Emanuelu fon Lihtenšteinu par to, ka viņš aizsargātā teritorijā Rumānijā nošāvis valsts lielāko lāci Artūru, vēstī ārvalstu plašsaziņas līdzekļi. 

Rumānijas un Austrijas nevalstiskās organizācijas "Agent Green" un VGT savā paziņojumā apgalvo, ka lācis, kuram dots vārds Artūrs, Karpatu kalnu dabas liegumā nošauts šā gada martā, un to paveicis Lihtenšteinas princis. 

Nevalstisko organizāciju pārstāvji pauž, ka Austrijas pilsētā Rigersburgā dzīvojošais princis saņēmis īpašu atļauju no Rumānijas Vides ministrijas nošaut lāceni, kura nodarīja postījumus vietējām fermām.

"Bet realitātē princis nevis nošāva problemātisko lāci, bet tēviņu, kurš dzīvoja dziļi mežā un nekad nenāca pie vietējiem," teikts paziņojumā. 

Vides aizstāvju paziņojumā arī sacīts: "Lāci sauc Artūrs, un viņu vairāku gadu garumā novēroja "Agent Green" inspektori. Lācis nebija radis pie cilvēku klātbūtnes un viņam piedāvātā piebarojuma.'"

Aģentūras AP rīcībā nonākušajā dokumentā teikts, ka princim Emanuelam izsniegta četru dienu medību atļauja, un 13. martā viņš nomedījis 17 gadus vecu lāci, par ko samaksājis aptuveni 7000 eiro. 

"Agent Green" prezidents Gabriels Pauns norādījis, ka Artūrs bijis 17 gadus vecs, un bijis lielākais Rumānijā novērotais lācis, kā arī nav izslēgts, ka lielākais visā Eiropas Savienībā. 

"Es prātoju, kā princis varēja sajaukt lāceni, kura nāk uz ciemu, ar lielu lāču tēviņu, kurš dzīvoja tikai meža biezoknī,"

sacīja Pauns, norādot, ka ir skaidrs - princis nevis nāca risināt vietējo cilvēku problēmu, bet nogalināt lāci, lai uz savām mājām aizvestu trofeju, ko pielikt pie sienas. 

Brūnais lācis saskaņā ar Rumānijas likumiem ir aizsargājams dzīvnieks. 2016. gadā valstī tika aizliegtas trofeju medības, taču nākamie valdību sasaukumi iestrādāja likumā izņēmumus, kad nopietnu postījumu vai apdraudējuma dēļ medību atļauja var tikt izsniegta. 

Arī Austrijas organizācijas VGT pārstāve Anna Katrīna Froide norādījusi, ka trofeju medības ir jāaizliedz bez izņēmumiem. Pretējā gadījumā rodas neskaidrības, un sugas turpina tikt apdraudētas. 

Rumānijas vides ministrs medijiem sacījis, ka būs ļoti grūti noskaidrot, vai prinča nošautais lācis ir tas pats, kas bija paredzēts atļaujā, tāpēc tiek uzsākta izmeklēšana. 

Aģentūrai AP neizdevās sazināties ar prinča pārstāvjiem, savukārt Šveices laikraksts "Blick" citējis princi, kurš sacījis, ka viņam komentāru nebūs.