foto: Jacques Witt/SIPA
Kremlis vēlas, lai Merkele un Makrons nodod Zelenskim vēstījumu
Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Emanuels Makrons 2019.gada decembrī
Pasaulē
2021. gada 16. aprīlis, 15:19

Kremlis vēlas, lai Merkele un Makrons nodod Zelenskim vēstījumu

Jauns.lv / LETA

Kremlis piektdien aicināja Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli pārliecināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Donbasā ievērot pamiera vienošanos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Piektdien gaidāmas Makrona un Merkeles sarunas ar Zelenski, apliecinot viņam atbalstu laikā, kad Rietumos nerimst bažas par Krievijas karaspēka koncentrēšanu Ukrainas pierobežā un anektētajā Krimā.

Atbildot uz žurnālista jautājumu, vai Zelenska sarunas ar Rietumu līderiem var sekmēt situācijas normalizāciju Ukrainas dienvidaustrumos, Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs izteicās apstiprinoši.

"Visnotaļ un visnotaļ efektīvi [sarunas] var sekmēt [situācijas normalizāciju]," sacīja Peskovs.

"Mums būtu ļoti svarīgi, lai Makrons un Merkele konferences zvana laikā ar Zelenski izmantotu savu ietekmi un Ukrainas valsts galvam izskaidrotu tēzi par nepieciešamību apņēmīgi izbeigt jebkādas provokatīvas darbības uz saskares līnijas un akcentētu nepieciešamību bez ierunām ievērot uguns pārtraukšanas režīmu," norādīja Peskovs.

Kremļa preses sekretārs uzsvēra, ka sarunas ir labs iemesls, lai atcerētos par Minskas pasākumu kompleksu un uzsvērtu nepieciešamību to izpildīt.

Zelenskis piektdien ieradīsies vizītē Francijā, un vizītes gaitā konferences zvana formātā paredzētas trīspusējas sarunas ar Merkeli.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši arī plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Tā Krievijā svin Krimas aneksijas gadadienu

Krievijā trešdien tiek atzīmēta pirmā gadadiena kopš Krimas aneksijas, ko starptautiskā sabiedrība neatzīst un uzskata par prettiesisku. Jaunieši jau naktī ...

gallery icon
14

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Kādēļ Krievija tagad savilkusi karaspēku pie Ukrainas robežām, nav skaidrs. Iespējams, Krievija vēlas pārbaudīt, cik lielu atbalstu jaunā ASV administrācija ir gatava sniegt Ukrainai vai arī vēlas ar jaunu krīzi novērst tautas uzmanību no iekšpolitikas problēmām pirms parlamenta vēlēšanām septembrī. Bet iespējams arī, ka Krievija plāno lielu ofensīvu kopā ar Kremļa atbalstītajām kaujinieku bandām Austrumukrainā, kas būtu visbīstamākais scenārijs.

Izpostītais Donbasa reģions 2014.gada septembra sākumā

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā ...

gallery icon
17

Kremlis nav noliedzis karavīru pārvietošanu, bet uzsvēris, ka Krievija nevienu neapdraudot. Maskava apgalvo, ka tikai reaģē uz Kijevas provokācijām.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu šonedēļ apgalvoja, ka karavīri, kas savilkti pie Ukrainas robežām, piedaloties militārajās mācībās, bet ASV diplomāti to apšaubījuši.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās