foto: EPA/Scanpix
Maskava: ASV karavīru izvešana no Afganistānas var saasināt konfliktu
Pasaulē
2021. gada 14. aprīlis, 22:37

Maskava: ASV karavīru izvešana no Afganistānas var saasināt konfliktu

Jauns.lv / LETA

Krievija trešdien paziņojusi, ka ASV plāns izvest karavīrus no Afganistānas līdz septembrim var novest pie ilgstošā konflikta saasināšanās un apdraudēt miera sarunas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šonedēļ noskaidrojies, ka ASV plāno izvest savus karavīrus no Afganistānas līdz 11.septembrim - 2001.gada teroraktu 20.gadadienai.

Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Vašingtona, nolemjot izvest karavīrus no Afganistānas līdz septembrim, lauzusi savu agrāko solījumu izvest karavīrus līdz nākamajam mēnesim.

Saskaņā ar vienošanos, kas starp ASV un talibiem tika noslēgta Donalda Trampa prezidentūras laikā, ārvalstu spēkus no Afganistānas bija plānots izvest līdz 1.maijam.

"Šajā kontekstā satraucoši ir tas, ka bruņotais konflikts Afganistānā var tuvākajā nākotnē saasināties, kas savukārt var graut centienus sākt tiešas sarunas" starp Afganistānas valdību un talibiem, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Vienošanās, kas pērn februārī tika parakstīta Kataras galvaspilsētā Dohā, paredz, ka ASV līdz 1.maijam izvedīs no Afganistānas visu savu karaspēku un starptautiskos spēkus, savukārt talibi pārtrauks sakarus ar starptautisko teroristu organizāciju tīklu "Al Qaeda" un citiem grupējumiem un iesaistīsies miera sarunās ar Afganistānas prezidenta Ašrafa Gani administrāciju.

Turcija ar ASV atbalstu plāno no 24.aprīļa līdz 4.maijam rīkot Afganistānas miera konferenci, kurā tiktos Afganistānas valdības, talibu un starptautisko partneru pārstāvji.

Maskava paziņoja, ka ir informēta par šo konferenci un gaida oficiālu uzaicinājumu un plašāku informāciju par šo pasākumu.