foto: unsplash.com
Igaunija "zaļo pasi" cer ieviest jau aprīlī
Foto ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2021. gada 24. marts, 21:10

Igaunija "zaļo pasi" cer ieviest jau aprīlī

Jauns.lv / LETA

Igaunija gatavojas jau aprīlī ieviest digitālo vakcinācijas pasi jeb tā saukto zaļo sertifikātu drošai ceļošanai Eiropas Savienības (ES) teritorijā Covid-19 pandēmijas apstākļos, trešdien paziņojis Sociālo lietu ministrijas vicekanclers elektronisko pakalpojumu un inovāciju jautājumos Kalle Killars.

Sertifikātu plānots ieviest sadarbībā ar Igaunijas tehnoloģiju kompāniju "Guardtime", viņš norādījis, piedaloties E-pārvaldības akadēmijas un Valsts kancelejas rīkotā tiešsaistes diskusijā.

"Ir svarīgi padarīt cilvēku vakcinācijas datus pieejamus digitālā un apstiprinātā formā, lai padarītu ērtas viņu pārvietošanās iespējas un ikdienas dzīvi," uzsvēris Killars.

Viņš piebildis, ka valstīm nepieciešami pozitīvi paraugi attiecībā uz drošu datu apmaiņu, garantējot to aizsardzību.

"Igaunija digitālo vakcinācijas sertifikātu ieviesīs aprīlī," solījis Sociālo lietu ministrijas vicekanclers.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāvis Konstantins Hipenens iepazīstinājis diskusijas dalībniekus ar priekšlikuma būtību, sertifikāta pavērtajām iespējām un priekšrocībām, kā arī izaicinājumiem, ar ko būs jāsaskaras valstu valdībām. Viņš norādījis, ka vakcinācijas sertifikātu paredzēts izsniegt visiem pret Covid-19 vakcinētajiem pilsoņiem un tas ietvers vienīgi nepieciešamāko informāciju par personas identitāti un vakcinēšanu un metadatus.

"Tas nodrošinās brīvu pārvietošanos ES teritorijā un garantēs pamattiesības uz datu aizsardzību," uzsvēris Hipenens.

Kā ziņots, EK ar ierosinājumu par digitālā zaļā sertifikāta izveidi nāca klajā pagājušajā ceturtdienā, solot ne tikai izveidot kopīgu sistēmu, bet arī atbalstīt dalībvalstis programatūras risinājumu izstrādē.