foto: EPA/Scanpix
Orbāns vēlas veidot jaunu Eiropas labējo partiju bloku
Viktors Orbāns.
Pasaulē
2021. gada 19. marts, 14:13

Orbāns vēlas veidot jaunu Eiropas labējo partiju bloku

Jauns.lv / LETA

Eiropas labējā spārna partijām būtu jāpulcējas zem jauna karoga, piektdien paziņojis Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, ar šo aicinājumu nākot klajā pēc viņa nacionālkonservatīvās partijas "Fidesz" izstāšanās no Eiropas Tautas partijas (EPP).

"Itālija, Polija un Ungārija tagad mēģina reorganizēt Eiropas labējos," Ungārijas sabiedriskajai raidsabiedrībai sacīja premjers.

Orbāns norādīja, ka plāno tikties ar Itālijas bijušo iekšlietu ministru Mateo Salvīni un Polijas premjerministru Mateušu Moravecki, kas savās valstīs atrodas līdzīgas politiskās ievirzes spēku vadībā.

Orbāna iecerētā jaunā Eiropas mēroga politiskā organizācija piedāvās "mājas visiem Eiropas pilsoņiem, kas nevēlas migrantus, multikulturālismu, kas nav atkarīgi no LGBT mānijas, kas aizsargā kristīgās tradīcijas, respektē nacionālo suverenitāti", iepriekš šomēnes norādīja premjers.

EPP ceturtdien apliecināja, ka "Fidesz" nosūtījusi vēstuli, informējot, ka izstājas no šīs Eiropas Savienības centriski labējo spēku organizācijas.

Tiesa gan, "Fidesz" dalība EPP jau kopš 2019.gada marta bija apturēta, bet partijas 12 Eiropas Parlamenta deputāti šomēnes bija izstājušies no EPP frakcijas.

Strīds starp EPP vadību un "Fidesz" ildzis vairākus gadus, bet spriedze bīstami palielinājās pēc bijušajam Eiropas Komisijas prezidentam un EPP biedram Žanam Klodam Junkeram veltītajiem apvainojumiem.