foto: AFP/Scanpix
Mēneša laikā 40 000 zemestrīču - islandieši vairs naktīs nespēj gulēt
Tilts starp kontinentiem jeb tektonisko plātņu saskares vieta Islandē
Pasaulē
2021. gada 19. marts, 06:23

Mēneša laikā 40 000 zemestrīču - islandieši vairs naktīs nespēj gulēt

Jauns.lv

Islandes pilsētas Grindavikas iedzīvotājiem šis gads ir sācies nemierīgi - kopš 24.februāra šajā Reikjanesas pussalas dienvidu daļā notikušas jau vairāk nekā 40 000 zemestrīču, kas ir vairāk nekā visā pagājušajā gadā kopā, ziņo "The Guardian".

Islande atrodas starp Ziemeļamerikas un Eirāzijas tektoniskajām plātnēm, tāpēc tur bieži novērojamas zemestrīces.

Tomēr šobrīd seismiskās aktivitātes ir īpaši augstas. Kā norāda zinātnieki - šobrīd notiekošais Islandē ir bezprecedenta gadījums. Cilvēki bažījas, ka tuvākajā laikā varētu būt gaidāms iespaidīgs vulkāna izvirdums.

"Pašlaik mēs zemestrīci jūtam pastāvīgi. Ir tāda sajūta, kā staigāt pa trauslu piekaramo tiltu," sacīja Grindavikas iedzīvotāja Rannvega Gudmundsdotira.

Grindaviku par savām mājām sauc 3300 Islandes iedzīvotāji.

Pagājušo nedēļu zemestrīču iemesls ir magmas kustības aptuveni 1 kilometra dziļumā. Tā cenšas virzīties uz augšu. "Mēs nekad neesam piedzīvojuši tik daudz seismisko aktivitāšu," saka Sāra Barsotti, Islandes meteoroloģijas biroja vulkānisko apdraudējumu koordinatore. Dažas no zemestrīcēm bijušas pat 5,7 balles spēcīgas.

"Visi šeit ir noguruši," stāsta vietējā iedzīvotāja Gudmundsdotira, kura strādā par skolotāju. "Kad vakarā eju gulēt, vienīgais, par ko domāju, ir, vai es šonakt spēšu pagulēt."

Daudzi vietējie pat pieņēmuši lēmumu uz laiku pārcelties pie radiem citās pilsētās vai īrēt viesnīcas numuriņu galvaspilsētā Reikjavīkā. 

Varas iestādes marta sākumā brīdinājušas iedzīvotājus par nenovēršamu vulkāna izvirdumu pussalā, taču netiek gaidīts, ka tas traucēs starptautisko gaisa satiksmi vai sabojās tuvumā esošo infrastruktūru.

Zināms, ka 2010.gadā Eijafjadlajegidla vulkāna izvirduma dēļ nācās slēgt Eiropas gaisa telpu un apturēt aviosatiksmi, jo atmosfērā tika izsviests liels daudzums vulkānisko pelnu. Šoreiz eksperti tik vērienīgu izvirdumu neprognozē.

Īslandes vulkāna izvirdums

gallery icon
7

Jau pagājušajā gadā Islandes varas iestādes izstrādājušas Grindavikas ārkārtas plānu. Tajā aprakstīts arī plāns vietējos izvietot laivās Atlantijas okeāna ziemeļu daļā, gadījumā, ja izvirduma dēļ tiks slēgti ceļi uz citām pilsētām.

"Es uzticos varas iestādēm, ka tās mūs informēs un evakuēs," saka Gudmundsdotira. "Es neesmu nobijusies, vienkārši nogurusi."

Tēmas