foto: VIA REUTERS
Rietumvalstis ANO Cilvēktiesību padomē aicina Krieviju atbrīvot Navaļniju
Pasaulē
2021. gada 12. marts, 16:17

Rietumvalstis ANO Cilvēktiesību padomē aicina Krieviju atbrīvot Navaļniju

Jauns.lv / LETA

Vairāki desmiti valstu ANO Cilvēktiesību padomes sanāksmē piektdien aicinājušas Krieviju atbrīvot opozicionāru Alekseju Navaļniju un pieprasījušas izmeklēt pagājušajā gadā notikušo Navaļnija saindēšanu.

Valstu paziņojumā, ko nolasīja Polijas pārstāvis, teikts, ka Krievijas varasiestāžu rīcība attiecībā pret Navaļniju bijusi nepieņemama un politiski motivēta.

Paziņojumu parakstījušas 45 valstis, no kurām vairums ir Eiropas valstis, bet arī ASV, Austrālija, Kanāda un Japāna.

44 gadus vecais Navaļnijs tika aizturēts 17.janvārī Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Aleksejs Navaļnijs klausās tiesas spriedumu

Maskavas tiesa otrdien apmierinājusi Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu ...

gallery icon
30

Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis, kas šīs apsūdzības ir noraidījis.

Federālais Sodu izpildes dienests Navaļnija aizturēšanu skaidroja ar to, ka Navaļnijs esot pārkāpis viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumus, un tiesa februārī to nomainīja pret reālu trīsarpus gadu cietumsodu.

Navaļnija apcietināšana izprovocēja Krievijā plašus protestus, kuru laikā policija aizturēja aptuveni 11 000 cilvēku.

"Mēs aicinām Krievijas Federāciju nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Navaļnija kungu un visus tos, kas nelikumīgi vai patvaļīgi aizturēti," tostarp tos, kas aizturēti par to, ka izmantojuši savas tiesības uz pulcēšanos, vārda brīvību un ticības brīvību, teikts valstu kopīgajā paziņojumā.

Tajā arī paustas bažas par lielo aizturēto skaitu protestos Navaļnija atbalstam.

Lielbritānijas sūtnis ANO Cilvēktiesību padomē Džulians Braitvaits nodēvēja par apkaunojuši situāciju, ka Navaļnijs ir ieslodzīts, bet viņa saindēšana nav izmeklēta.

Navaļnija advokāti šodien paziņoja, ka viņš pārvests no aizturēšanas centra Vladimiras apgabalā un viņa atrašanās vieta pašreiz nav zināma.

Divas ANO cilvēktiesību ekspertes pirmdien mudināja veikt starptautisku izmeklēšanu Navaļnija saindēšanas lietā, kā arī pieprasīja nekavējoties atbrīvot viņu no cietuma.

ASV un Eiropas Savienība (ES) ir piemērojušas sankcijas Krievijas pilsoņiem un iestādēm saistībā ar Navaļnija lietu.