foto: PA/Scanpix
Garšas un smaržas zudums nav tik izteikts: noskaidroti biežākie Lielbritānijas lipīgā Covid-19 varianta simptomi
Pasaulē
2021. gada 27. janvāris, 23:28

Garšas un smaržas zudums nav tik izteikts: noskaidroti biežākie Lielbritānijas lipīgā Covid-19 varianta simptomi

Jauns.lv

Cilvēki, kuri saslimuši ar Lielbritānijā plaši cirkulējošo Covid-19 jauno variantu, biežāk sūdzās par kakla sāpēm, klepu un nogurumu, savukārt garšas vai smaržas zudums, kas bijis starp sākotnējā Covid-19 vīrusa varianta izteiktākajām pazīmēm, nav tik bieži sastopams, raksta "The Guardian".

Līdz ar lipīgā Lielbritānijas Covid-19 varianta lielāku izplatību noskaidroti arī biežākie simptomi. Analizēti dati par pacientiem Lielbritānijā, kuri saslimuši ar jauno Covid-19 variantu laika posmā no 2020.gada 15.novembra līdz šī gada 16.janvārim.

Lielbritānijas statistikas biroja aptaujā atklāts, ka ar jauno Covid-19 variantu saslimušie cilvēki biežāk sūdzās par klepu, kakla un muskuļu sāpēm un nogurumu. Pirmajā Covid-19 vilnī šie simptomi nebija tik izteikti.

Šīs simptomu izmaiņas var izraisīt tas, ka šis variants ir infekciozāks un organismā izplatās ātrāk nekā sākotnējie varianti, lai gan daudzu jauno Covid-19 mutāciju ietekme uz organismu nav skaidra, raksta "The Guardian".

Salīdzinot ar sākotnējo Covid-19 variantu, šis Lielbritānijas variants spēcīgu klepu izraisa aptuveni 35% saslimušo. Iepriekš par klepu ziņoja 27%.

Aptauja neatklāja lielas izmaiņas tādos simptomos kā kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi, elpas trūkums vai galvassāpes.

"Garšas un smaržas zudums jaunā Covid-19 varianta pacientiem bija retāk sastopams," teikts aptaujā.

Salīdzinot ar sākotnējo Covid-19 vīrusu, Lielbritānijas variants mutējis 23 reizes.

Jauns.lv jau iepriekš ziņojis, ka britu premjerministrs Boriss Džonsons pārsteidzis ekspertus ar izteikumiem, ka jaunais Covid-19 Lielbritānijas variants ir nāvējošāks.

Kā raidsabiedrībai BBC sacījusi Anglijas Sabiedrības veselības dienesta medicīnas direktore Ivonna Doila, būtu "stipri pāragri" izdarīt tādu secinājumu.

"Zināmas liecības ir, bet tās ir ļoti agrīnas liecības, neliels skaits gadījumu, un ir stipri pāragri sacīt, ka tā tiešām varētu notikt," viņa norādījusi, piebilstot, ka pētījumi joprojām turpinās.

Arī Lielbritānijas Ārkārtējo situāciju zinātniskās konsultatīvās grupas eksperts Maiks Tildeslijs atzinis, ka ir par agru spriest, vai jaunā vīrusa mutācija varētu būt nāvējošāka, un neslēpis izbrīnu par premjera teikto.

"Es nogaidītu un vērotu situāciju vēl nedēļu vai divas, iekams izdarītu tiešām drošus secinājumus," viņš sacījis.

Pēc Tildeslija teiktā, mirstība gan pieaugusi no 10% līdz aptuveni 13%, rēķinot uz 1000 Covid-19 pacientiem, bet šie skaitļi balstīti uz "samērā nelielu datu apjomu".