foto: AFP/Scanpix
Krievija paziņo, ka attiecību uzlabošana ar ASV ir atkarīga vienīgi no Baidena un viņa komandas
Krievija dzīvos, kā tā dzīvojusi simtiem gadu, tiecoties pēc labām attiecībām ar Savienotajām Valstīm, paziņoja Kremlis.
Pasaulē
2021. gada 20. janvāris, 15:10

Krievija paziņo, ka attiecību uzlabošana ar ASV ir atkarīga vienīgi no Baidena un viņa komandas

Jauns.lv / LETA

Krievija trešdien paziņojusi, ka jebkādi uzlabojumi Maskavas attiecībās ar Vašingtonu ir atkarīgi no jaunā prezidenta Džo Baidena, kurš trešdien nodos amata zvērestu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Krievija dzīvos, kā tā dzīvojusi simtiem gadu, tiecoties pēc labām attiecībām ar Savienotajām Valstīm," izteicās Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Tas, vai Vašingtona tieksies pēc tā paša mērķa sasniegšanas, "būs atkarīgs no Baidena kunga un viņa komandas," piebilda Peskovs.

Neskatoties uz domstarpībām tādos jautājumos kā Krievijas iebrukums Ukrainā, karadarbība Sīrijā un Maskavas mēģinājumi iejaukties ASV vēlēšanās, abām valstīm jau tūlīt pēc Baidena inaugurācijas ir jāpasteidzas, lai pagarinātu 2010.gadā parakstīto līgumu par stratēģiskā bruņojuma samazināšanu (jaunais START līgums).

Jaunais START līgums ir pēdējais vēl spēkā esošais līgums starp abām lielvarām, kas regulē kodolbruņojumu. Tas abu valstu kodolarsenālu ierobežo ar 1500 kaujas galviņām, taču līguma darbība beidzas jau 5.februārī.

Peskovs trešdien norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot "pastāvīgi" iestājies par līguma saglabāšanu un ka tagad tā saglabāšana esot atkarīga no Vašingtonas.

Sarunas par līguma pagarināšanu līdzšinējā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā bija nonākušas strupceļā, jo viņš prasīja, lai šim līgumam pievienotos arī Ķīna, lai gan Pekina uzstāja, ka tai šāda nolūka neesot.

Baidena līdzgaitnieki ļāvuši noprast, ka jaunais ASV prezidents mēģinās panākt līguma pagarināšanu, lai gan priekšvēlēšanu kampaņas laikā Baidens solīja ieņemt stingrāku nostāju pret Krieviju.

Tikmēr Peskovs izteicās, ka Baltā nama saimnieku nomaiņa Krieviju neskar un ka Kremlis neveic nekādus sagatavošanās darbus saistībā ar Baidena inaugurāciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās