foto: AFP/Scanpix
Skotijas apelācijas tiesa patur spēkā notiesājošo spriedumu "Lokerbijas spridzinātājam"
Policisti Lokerbijā vēro pasažieru lidmašīnas atlūzas.
Pasaulē
2021. gada 15. janvāris, 16:50

Skotijas apelācijas tiesa patur spēkā notiesājošo spriedumu "Lokerbijas spridzinātājam"

Jauns.lv / LETA

Skotijas augstākā apelācijas tiesa krimināllietās piektdien atstājusi spēkā notiesājošo spriedumu "Lokerbijas spridzinātājam" Abdelbasetam al Megrahi.

Al Megrahi ģimene, kas iesniedza apelāciju pēc al Megrahi nāves, pauda sarūgtinājumu par tiesas lēmumu un paziņoja, ka 14 dienu laikā pārsūdzēs to Lielbritānijas Augstākajā tiesā.

Megrahi, kurš mira 2012.gadā, bija vienīgais, kurš tika notiesāts par ASV pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu 1988.gadā virs Skotijas pilsētas Lokerbijas.

foto: AFP/Scanpix
Abdelbasets al Megrahi mira 2012.gadā. Viņš bija vienīgais, kurš tika notiesāts par ASV pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu 1988.gadā.

Uzsprāgstot aviokompānijas "Pan American" lidmašīnai, toreiz gāja bojā 270 cilvēki - visi 259 pasažieri un apkalpes locekļi, kā arī vēl 11 cilvēki, kas tobrīd atradās katastrofas vietā uz zemes.

Skotijas tiesa 2001.gadā piesprieda Lībijas slepenā dienesta aģentam al Megrahi mūža ieslodzījumu, bet 2009.gadā Skotijas valdība viņu atbrīvoja, atsaucoties uz žēlsirdības apsvērumiem, jo viņš sirga ar neārstējamu vēža formu un mediķi prognozēja, ka viņš nedzīvos ilgāk par trim mēnešiem.

Al Megrahi dzimtenē tika sagaidīts kā varonis.

Viņš vienmēr noliedza savu vainu lidmašīnas uzspridzināšanā, bet 2009.gadā atteicās no apelācijas mēģinājumiem.

Al Megrahi tuvinieki apgalvo, ka viņu izmantoja Lībijas ilggadējā diktatora Muamara Kadafi režīms, liekot uzņemties vainu par noziegumu, ko viņš nav pastrādājis.