foto: AFP/Scanpix
Skandāls Nīderlandē: valdība nepamatoti apsūdzējusi vecākus naudas izkrāpšanā
Nīderlandes premjerministrs Marks Rite
Pasaulē
2021. gada 13. janvāris, 20:22

Skandāls Nīderlandē: valdība nepamatoti apsūdzējusi vecākus naudas izkrāpšanā

Jauns.lv / LETA

Nīderlandē plašumā vēršoties skandālam ap bērnu pabalstiem, kas vecākiem savulaik bija jāatmaksā atpakaļ valstij, kaut arī vairums tos bija saņēmuši korekti, neilgi pirms martā gaidāmajām vēlēšanām valdībai var nākties atkāpties.

Premjerministrs Marks Rite sacīja, ka piektdien sanāks kabinets, lai izskatītu šo jautājumu.

Viņš neizslēdza iespēju, ka valdība atkāpsies.

Skandālu izraisījis nesen atklātībai nodotais parlamenta ziņojums par to, kā valdības aģentūras savulaik tiesā apsūdzējušas 20 000 vecāku krāpšanā un piespiedušas atmaksāt bērnu pabalstus.

Daudzos gadījumos bijuši vien neprecīzi aizpildīti dokumenti. Citos gadījumos ģimenes saņēmušas lielākas summas, nekā tām pienācies, svārstīgo ienākumu dēļ.

Pabalstu atmaksa pieprasīta ātri, bet dažas trūcīgākās ģimenes, kas jau bija iztērējušas pabalstu naudu, nonākušas uz bankrota sliekšņa.

Tiesas pabalstu saņēmējus noraidījušas, kad viņi gribējuši lēmumu pārsūdzēt.

Valdība jau atvainojusies un piedāvājusi aptuveni 30 000 eiro lielu kompensāciju katrai ģimenei. "Pamatprincipiem valstī, ko pārvalda likums, nodarīts kaitējums," teikts ziņojumā, kur arī norādīts, ka tik slikta izturēšanās pret vecākiem valstī ir bezprecedenta notikums.

Valdība par ziņojumu turpināja debatēt līdz vēlai naktij.

Pēc visa spriežot, valdības izjukšana maz skars premjerministru Riti, ņemot vērā, ka viņa centriski labējā Tautas partija brīvībai un demokrātijai aptaujās atrodas pārliecinošā vadībā.