Neskatoties uz aizliegumu, Bulgārijā ļaudis metas ledus aukstajā ūdenī atzīmēt Epifāniju

gallery icon
Pasaulē
2021. gada 7. janvāris, 19:10

FOTO: bulgāri arī pandēmijas laikā plecu pie pleca ledus aukstā ūdenī atzīmē Epifāniju

Jauns.lv

Neskatoties uz ierobežojumiem, kas noteikti Covid-19 izplatības mazināšanai, vakar, 6. janvārī, aptuveni 100 bulgāru Kaloferā metās ledus aukstajā Tundžas upes ūdenī, lai atzīmētu Epifāniju, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Ļaudis speciāli izšūtos tērpos aukstajā ūdenī dejoja savu tradicionālo deju. Daži pat riskēja skūpstīt krustus, ko baznīca ir aicinājusi nedarīt šājā Covid-19 vīrusa izplatības laikā. 

foto: REUTERS/SCANPIX

Kaloferas pilsētas mērs Rumens Stojanovs šogad atteicās pats piedalīties šajā tradīcijā, bet neatturēja iedzīvotājus, neskatoties uz pulcēšanās aizliegumu. Dalībniekiem gan būs jāmaksā sods.

"Neviens nespēj pārtraukt šīs svinības. Tas liecina par to, cik aizrautīgi ir Kaloferas iedzīvotāji," teica Stojanovs. 

foto: AP/Scanpix

Epifāniju atzīmē gan Bulgārijā, gan Rumānijā. Priesteri met krustus upēs un ezeros. Pirmais, kurš to paceļ, tiek svētīts ar labu veselību. 

Dažas pilsētas šogad atcēla iegremdēšanās ceremoniju, bet citas pielāgoja tradīciju, lai samazinātu infekciju risku.

Šī tradīcija tiek svinēta 12 dienas pēc Ziemassvētkiem, kad Jēzu un viņa vecākus apciemoja trīs gudrie – Melhiors, Kaspers un Baltazars. Viņi dāvāja tam trīs veltes – zeltu, vīraku un mirres. Dāvanas simbolizēja Jēzus dzimšanas nozīmīgumu. Zelts simbolizēja augstdzimušā stāvokli, vīraks – dievišķo dzimšanu un mirres – Jēzus mirstību.