foto: EPA/Scanpix
Traģēdijas vietā Norvēģijā atrod bērna, viņas tēva un gaidībās esošās mātes mirstīgās atliekas. Glābēji zaudējuši cerības atrast dzīvos
Svecītes pie Asko pilsētiņas, kur 2020. gads noslēdzās ar vēl vienu nelaimi.
Pasaulē
2021. gada 6. janvāris, 10:42

Traģēdijas vietā Norvēģijā atrod bērna, viņas tēva un gaidībās esošās mātes mirstīgās atliekas. Glābēji zaudējuši cerības atrast dzīvos

Jauns.lv

Norvēģijas glābšanas dienestu darbinieki otrdien atmetuši cerības atrast izdzīvojušos vietā, kur Askas pilsētiņā pirms nedēļas notika zemes nogruvums, nogalinot desmit iedzīvotājus, tostarp Lietuvas pilsoni.

Norvēģijas mediji vēstī, ka līdz šim izdevies atrast septiņu cilvēku mirstīgās atliekas, taču par mirušiem uzskata vēl trīs pazudušos. 

Posts un iznīcība Norvēģijas pilsētiņā, kur notika zemes nogruvums

Norvēģijas glābšanas dienesti, kas pārtraukuši meklēt postošajā zemes nogruvumā pazudušos Askas pilsētiņas iedzīvotājus.

gallery icon
42

"Mums vairs nav cerību atrast nogruvumā izdzīvojušos," sacīja vietējās policijas pārstāve Ida Melbo, norādot, ka trīs cilvēki aizvien nav atrasti. Viņa uzsvēra, ka glābēji darīja visu, kas bija viņu spēkos, pārbaudot vietas, kur varētu iedomāties, ka kāds ir izdzīvojis. 

Nogruvums notika 30. decembra agrā rītā, līdzi aiznesot deviņas mājas. Visas šīs dienas glābēji sniegā un salā veica meklēšanas darbus. 

Zināms, ka starp septiņiem atrastajiem ir arī divus gadus veca meitenīte, viņas tētis un viņas māmiņa, kura bija bērniņa gaidībās. 

Vietā, kur notika traģēdija, gulst svecītes un cilvēku atstātās piemiņas lietas. 

Amatpersonas atzīst, ka notikušais nogruvums kalnainajā Norvēģijā ir viens no lielākajiem, kādu šī valsts piedzīvojusi. Zināms, ka nogruvums notika vietā, kur ir specifiska mālaina augsne, kāda sastopama Norvēģijā un Zviedrijā. Pārslodzes vai nokrišņu laikā tā var atmiekšķēties,  tādēļ varas iestādes jau 2005.gadā brīdināja necelt tur dzīvojamās ēkas, taču šis ieteikums acīmredzot nav ņemts vērā.

Mirušo vidū ir arī 49 gadus vecā Lietuvas pilsone Rasa Lasinskiene. Zināms, ka viņa pirms došanās uz darbu izvedusi pastaigāties suni un runājusi pa telefonu ar vīru, taču saruna pēkšņi aprāvusies, kā drīz pēc nelaimes vēstīja laikraksts "Aftenposten", atsaucoties uz Lasinskienes dēla stāstīto.