foto: AFP/Scanpix
Džonsons paraksta Lielbritānijas un ES tirdzniecības vienošanos
Pasaulē
2020. gada 30. decembris, 20:05

Džonsons paraksta Lielbritānijas un ES tirdzniecības vienošanos

Jauns.lv / LETA

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdien parakstījis pēcbreksita tirdzniecības vienošanos ar Eiropas Savienību (ES), cildinot to kā sākumu "brīnišķīgām attiecībām" pāri Lamanša šaurumam.

"Tā ir izcila vienošanās šai valstij, bet arī mūsu draugiem un partneriem," sacīja premjers, Dauningstrītā parakstot 1264 lappušu biezo Tirdzniecības un sadarbības nolīgumu, ko pirms tam jau bija parakstījusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Jau vēstīts, ka ES un Lielbritānija 24.decembrī sarunās Briselē panāca vienošanos par abu pušu pēcbreksita attiecībām. Apvienotā Karaliste izstājās no ES 31.janvārī, un pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, kura laikā uz Apvienoto Karalisti attiecas ES vienotā tirgus un muitas savienības noteikumi, beigsies 31.decembrī. Panāktā vienošanās regulēs abu pušu attiecības pēc pārejas perioda beigām.

1.janvārī vienošanās stāsies spēkā pagaidu kārtībā, jo to šogad vairs nevar paspēt ratificēt Eiropas Parlaments. Lielbritānijas parlaments vienošanos ratifikāciju plāno izskatīt trešdien.

Sarunas par vienošanos turpinājās ilgāk, nekā sākotnēji paredzēts, lai abām pusēm dotu iespēju rast vienprātību par ES valstu kuģu zvejas tiesībām Apvienotās Karalistes ūdeņos.