Lielbritānija apstiprina "Astra Zeneca" vakcīnu
foto: imago images/Future Image
Pasaulē

Lielbritānija apstiprina "Astra Zeneca" vakcīnu

Jauns.lv

Lielbritānijas valdība apstiprinājusi jau otro Covid-19 vakcīnu iedzīvotāju imunizēšanai. Šoreiz dota zaļā gaisma "Astra Zeneca" un Oksforda universitātes izstrādātajam preparātam, vēstī BBC.

Lielbritānija apstiprina "Astra Zeneca" vakcīnu...

Kā zināms, Lielbritānija arī pirmā apstiprināja preparātu, kas vēlāk tika akceptēts no Eiropas Zāļu aģentūras un jau ir nonācis Latvijā - "Pfizer" un "BioNTech" radīto vakcīnu "Comirnaty".

BBC ziņo, ka šis ir liels pagrieziena punkts, kas ļoti palielinās Lielbritānijas imunizācijas kampaņu, kuras mērķis ir palīdzēt atgriezt cilvēkiem ierasto dzīvi. 

Lielbritānija šobrīd pasūtījusi 100 miljonus šī ražotāja vakcīnu devu, ar ko pietiks vakcinēt 50 miljonus cilvēku. Kā zināms, vakcīna tiek ievadīta divas reizes ar trīs nedēļu starplaiku starp abām devām.

"Astra Zeneca" vakcīna ir rezervēta arī no Latvijas puses, tomēr pagaidām tiek gaidīts Eiropas Zāļu aģentūras akcepts tās lietošanai.

Uz šīm ziņām no Lielbritānijas reaģējusi arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP), norādot, ka šai vakcīnai ir vienkārša lietošana, ražotāja izteikta orientācija uz sabiedrības labumu, pētījumos pierādīta transmisijas pārtraukšana un cena - tie esot iemesli, kādēļ Latvija izvēlējās plaši lietot šo vakcīnu arī Latvijā. "Gaidām reģistrāciju ES," piebilda ministre.

Kā zināms, 28. decembrī pirmie medicīnas darbinieki Latvijā sāka saņemt Covid-19 vakcīnas. Sagaidāms, ka nākamā "Pfizer" vakcīnu kravas piegāde notiks nākamā gada pirmajās darbadienās.