foto: scanpix
Nākotne ir klāt: bioniskās rokas!
Bioniskā roka "Hero Arm"
2020. gada 15. decembris, 10:40

Nākotne ir klāt: bioniskās rokas!

Jauns.lv

Austrālijas pilsētā Sidnejā 11 gadus vecais Džons vairs neatšķiras no pārējiem bērniem, jo tagad viņam ir abas rokas. Lielbritānijas uzņēmums radījis plašākai sabiedrībai ekonomiski pieejamu bionisko roku.

“Es reizēm jūtos kā Dzelzs vīrs,” priecīgi atzīst 11 gadus vecais Džons, vicinādams savu bionisko roku. Džons piedzima bez kreisās rokas, bet tagad ir kļuvis par pirmo cilvēku Austrālijā, kas saņem progresīvu, daudztvērienu bionisko “Hero Arm”, ko radījusi “Open Bionics” Apvienotajā Karalistē. Uzņēmums, kas atrodas Bristolē, apgalvo, ka šī ierīce ir pasaulē šobrīd vispieejamākā daudztvērienu roka, kas ir tādā izmērā, lai to varētu lietot gan pieaugušie, gan bērni no 8 gadu vecuma.

Katrs rokas modelis ir veidots, izmantojot modernu 3D skenēšanas un drukāšanas tehnoloģiju. Roka darbojas, iegūstot signālus no muskuļiem un nerviem Džona atlikušajā rokas daļā. Kad zēns savelk muskuļus, sensori uztver sīkus elektroniskos signālus un pārvērš tos bioniskās rokas kustībās.

2014. gadā dibinātais uzņēmums “Open Bionics” norāda, ka, lai gan katrs rokas modelis ir unikāls un atšķirīgs, ierīces uzstādīšanas izmaksas parasti ir vien puse no tuvāko konkurentu cenas. Šo izgudrojumu pacientiem apmaksā veselības pakalpojumu nozares lielākajās rietumvalstīs – ASV, Lielbritānijā, Vācijā un Francijā.