foto: EPA/Scanpix
EP deputāti plāno prasīt kopīgu pieeju drošu Covid-19 vakcīnu pieejamībai Eiropā
Pasaulē
2020. gada 13. decembris, 16:03

EP deputāti plāno prasīt kopīgu pieeju drošu Covid-19 vakcīnu pieejamībai Eiropā

LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien plāno prasīt kopīgu pieeju drošu Covid-19 vakcīnu pieejamībai Eiropā, tiklīdz būs saņemtas Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības atļaujas, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Tāpat EP deputāti ar ES veselības un pārtikas drošuma komisāri Stellu Kirjakidu apspriedīs bloka stratēģiju Covid-19 vakcīnu izplatīšanai.

Pēc Krastiņa paustā, efektīvas un drošas vakcīnas izstrāde un ieviešana visā pasaulē visticamāk būs vienīgais veids, kā izbeigt Covid-19 pandēmiju. Šajā nolūkā Eiropas Komisija (EK) ir rosinājusi ES vakcīnu stratēģiju attiecībā uz koronavīrusu, kā arī paziņojusi svarīgākos elementus, kas vajadzīgi efektīvu vakcinācijas stratēģiju un vakcīnu ieviešanai.

Paredzēts, ka trešdien EP apspriedīs arī pasākumus, lai nodrošinātu taisnīgu vakcīnu izplatīšanu un visneaizsargātāko personu aizsardzību, kā arī atkārtoti uzsvērs, ka sarunas par vakcīnu apstiprināšanu un piekļuves sniegšanu ir jāveic pārredzami.

EP 25.novembra rezolūcijā atzinīgi novērtēja ES noraidošo attieksmi pret "vakcīnu nacionālismu", un uzsvēra, ka ES ir jāuzņemas vadošā loma, lai veicinātu vienlīdzīgu piekļuvi vakcīnām visā pasaulē. Deputāri arī aicināja ES un ASV stiprināt sadarbību un solidaritāti, pamatojoties uz zinātniski orientētu pieeju kopējā cīņā pret Covid-19.

Jau ziņots, ka EK ir noslēgusi iepriekšējus pirkuma līgumus ar vairākām farmācijas laboratorijām, lai izveidotu potenciālo Covid-19 vakcīnu portfeli. Jebkura vakcīna iepriekš vēl jāatļauj Eiropas Zāļu aģentūrai, apstiprinot tās drošību un iedarbīgumu. Zāļu aģentūra nesen ir saņēmusi divus pieteikumus par tirdzniecības atļauju piešķiršanu divām Covid-19 vakcīnām, un paredzams, ka tā savu novērtējumu pabeigs tuvāko nedēļu laikā.